Stovka tělesně postižených plavců bojovala na Strahov Cupu o účast v Riu

V pražském Aquacentru Šutka se o víkendu bojovalo o Rio. Tamní padesátimetrový bazén nabídl boje o limity pro paralympiádu 2016, a to v rámci 24. ročníku Strahov Cupu. Do závodu se zapojila více než stovka plavců s tělesným postižením. Nechyběl už jistý účastník her Arnošt Petráček, představily se také další dvě naděje - sedmnáctiletá Vendula Dušková a dokonce o čtyři roky mladší Anežka Floriánková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavání (ilustrační foto)

Plavání (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Strahov Cup patří do kalendáře mezinárodního paralympijského výboru pro plavání, což závodníkům umožnilo plnění limitů. V Česku aktivně působí na tři sta plavců s tělesným postižením, a to ve čtyřech střediscích – v Praze, Brně, Karlových Varech a Českých Budějovicích.

K tradičně nejúspěšnějším hendikepovaným plavcům patří Arnošt Petráček. Má vrozenou vadu horních i dolních končetin. U dolních se jedná o luxaci kolenních kloubů, těm horním chybí pažní kosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Petra ze Strahov Cupu, kde bojovali tělesně postižení plavci o účast na paralympiádě v Riu

„Měl jsem jenom jeden hlavní start, to bylo 50 metrů znak. Na této trati bych chtěl příští rok na paralympiádě v Riu bojovat o medaile,“ prozradil reprezentant českobudějovického plavání.

Jednou z těch, která o sobě dala vědět, byla sedmnáctiletá Vendula Dušková ze Sportovního klubu Kontakt Karlovy Vary. Potěšil ji především splněný limit na trati 100 metrů prsa.

„Narodila jsem se v podstatě zdravá, akorát jsem měla průsvitnou kůži na zádech. Asi v sedmi měsících zjistili, že to byl tukový nádor. Postupně mi odumíraly nervy, odumřely mi až po kolena. V devíti měsících jsem byla na operaci páteře. Mám skřípnutou míchu," říká Vendy, jak jí ostatní závodníci přezdívají.

Paralympiáda je vrchol

Účast na paralympiádě v Riu Vendy bere jako svůj sportovní vrchol. Především však v plavání vidí smysluplnou náplň života.

„Je to sen všech sportovců. Nepřemýšlela jsem o tom do letošního mistrovství světa. Loni touhle dobou jsem vůbec nevěděla, že by nějaké mistrovství světa mohlo být. Bylo to strašně rychlé a jsem strašně ráda, že se to podařilo,“ dodává Vendula Dušková.

Třináctiletá Anežka Floriánková z pražského Kontaktu, která má vrozenou vývojovou vadu horních končetin, zaplavala limit pro paralympiádu na 100 metrů znak a na polohové dvoustovce.

O počtu tělesně postižených plavců startujících v Riu rozhodnou vedle splněných limitů mezinárodní plavecké federace také kritéria Českého paralympijského výboru.

Pavel Petr, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme