České firmy pronikají do Číny, politická podpora je tam prý pro podnikání nezbytná

Podpořit ekonomickou spolupráci mezi Českou republikou a Čínou chce premiér Bohuslav Sobotka, který je v zemi na oficiální návštěvě. Čína představuje pro českou ekonomiku čtvrtého největšího ekonomického partnera. Objem obchodní výměny ale táhne především čínský dovoz. Pro české exportéry je Čína až na 18. příčce. Stále více českých firem ale proniká přímo do Číny. Jednou z nich je biotechnologická společnost Sotio.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, laboratoř

Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd, laboratoř | Foto: Filip Jandourek

Vedoucí výroby Ondřej Komžák si nazouvá speciální přezůvky a vstupuje do prostoru laboratoří. Do míst, kde léčebný preparát vzniká, mohou návštěvy jen nahlédnout proskleným průzorem.

„Jelikož pracujeme s živými buňkami, tak se prostor musí udržovat při konstantní teplotě. Takže v inkubátorech je 37 stupňů. Je tam zvednuté množství CO2, to se také hlídá. Na to jsou všechno čidla, je to přísně kontrolované prostředí," upozorňuje Komžák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stále více českých firem proniká do Číny. Jednou z nich je biotechnologická společnost Sotio, ve které natáčel Jaromír Marek

V laboratořích na okraji Pekingu pracují na biomedicínské metodě, která by mohla významně pomoci při léčbě rakoviny.

„Aktivujeme imunitní systém každého pacienta. Proto je nutné pro jednoho konkrétního pacienta vzít si jeho buňky, zapracovat na nich a pak mu je vrátit. Aktivujeme imunitní systém, který se snaží rozpoznávat rakovinu v těle pacienta a měl by ji likvidovat," vysvětluje princip metody Komžák.

V Číně se Sotio zaměřuje na léčbu rakoviny prostaty a plic. Laboratoř se otevřela loni v létě a má za sebou první pacienty.

„Je to začínající, potvrzující. Naše představy jsou navýšit léčbu o desítky pacientů měsíčně,“ věří finanční ředitel Vladimir Hrůša.

Sobotka bude v Číně jednat o přímé lince mezi Prahou a Šanghají

Číst článek

Jak říká vedoucí lékařských operací Yong Zhang, počet případů rakoviny plic je v Číně obrovský. Třetina všech nových onemocnění je hlášena právě tady.

Společnost Sotio, která patří investiční skupině PPF, působí v Číně necelé dva roky. V současnosti se teprve rozbíhá, má 70 lidí. Předpokládá se, že tam bude působit až 200 expertů.

Sotio se v Číně těší relativně výjimečnému postavení, laboratoře navštívil i prezident Zeman. Jak říká finanční ředitel Vladimír Hrůša, bez politické podpory není podnikání v Číně prakticky možné:

„Oni jsou zvyklí na autority, na jakýkoli signál z vládní úrovně – jestli je to podporované, nebo ne. Na to jsou naučení, je to jejich zvyk. Oni tohle strašně vnímají. A i když je podpora nepřímá, tak to funguje bezvadně.“

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme