Záchranná stanice handicapovaných zvířat v Bublavě nezanikne

22. listopad 2015

Záchranná stanice handicapovaných zvířat Drosera v Bublavě na Sokolovsku se zabydluje na novém místě. Stanice musela původní sídlo opustit kvůli neshodám s radnicí a hrozil ji zánik. Přitom je ale jediná svého druhu v regionu. Nové prostory dostala od soukromého majitele pozemků v obci.

„Nejdřív musíme zbudovat stanici jakou takovou a potom máme v plánu pro lidi udělat nějaké zázemí, prezentační voliéry a další,“ říká zakladatel stanice Vladimír Tomáš Smolík.

„Za rok se nám tu protočilo asi 350 kusů zvířat. Teď tady máme jenom ta, která jsou připravena k vypuštění a některé stále handicapy, které zde zůstanou,“ vysvětluje Smolík.

V jedné z voliér je také sovice sněžní. Na lidi je prý zvyklá. „Původně měla být v zoologické zahradě v Ústí nad Labem, ale tam se jim nějak nehodila do chovu. Takže jsme jí získali přes kamaráda,“ popisuje Vladimír Tomáš Smolík.

Osud záchranné stanice byl ještě nedávno nahnutý. Obec už nechtěla místo pronajímat a ochránci zvířat museli hledat nové. „My jsme zůstali na Bublavě z principu, protože se nám tady líbí. A spousta lidí nás podpořila, aby to zde bylo. Dostali jsme asi osm nabídek, i z německého Klingenthalu. Ale už jsme si tu zvykli a jsme tu jako doma,“ uzavírá Smolík.

Spustit audio