Unikátní projekt vrátil vlky na Šumavu. U Srní je lze pozorovat

23. listopad 2015
Česko – země neznámá

Pokud máte doma psa, měli byste si naplánovat výlet do Srní na Šumavě. A jestli navíc milujete šumavskou přírodu, máte hned dva důvody, proč tam vyrazit. Nedaleko Srní totiž otevřeli unikátní informační centrum s rozlehlým lesním areálem a tříhektarovým vlčím výběhem. A vlkům se v něm líbí.

Na jaře přivedli v Srní vlk původem z plzeňské zoologické zahrady a vlčice z Německa na svět čtyři zdravá vlčata. Díky nepřetržitému snímání kamerovým systémem můžete v návštěvnickém centru sledovat přirozené chování vlků v přírodě. A uvidíte i třeba to, co znamená „mít hlad jako vlk“.

Když budete trpěliví a tiší, můžete zahlédnout vlky i na živo. Z ničeho nic se vyřítí z lesa a jako sehraná smečka se vrhnou na dovezené maso. Před tím ale čekají, až odjede správce, který maso přivezl. Není to zkrátka zoo, ale skutečná příroda.

K pozorování je tu připravena přibližně tři sta metrů dlouhá dřevěná lávka v asi čtyřmetrové výšce nad zemí, která je s asistencí přístupná i pro vozíčkáře. Pozorování vlků je o štěstí. Žijí tady v přirozeném prostředí, jsou plaší, a proto se ukázat vůbec nemusí. Základní pravidlo tedy zní být opravdu potichu a nejlépe si sem naplánovat výlet ve všední den. O víkendech je tu příliš návštěvníků.

Vlčí smečka uprostřed šumavské přírody

Na lávce ve vlčím výběhu najdete také informace, jak porozumět vlčí mimice a grimasám. A tím vlastně i chování třeba právě vašeho psa doma. Vždyť všichni psi mají svoje kořeny právě ve vlcích.

Pozorovací lávka vede čtyři metry nad zemí

K pozorování vlků a jejich přirozeného chování slouží moderní kamerový systém. Celkem tři kamery vidí vlky všude, aniž by o nich sami vlci věděli. Areál je s výjimkou svátků otevřený celoročně.

Vlci na Šumavu patřili odpradávna. Poslední byl zastřelen roku 1874 nedaleko osady Lipka. Teď se sem vlci vrátili alespoň v podobě unikátního návštěvnického centra Národního parku Šumava.

Mimo výběh vede naučný okruh, který vás seznámí se stopami šelem vyskytujících se na Šumavě a také s některými místními stromy a rostlinami.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.