Migrace a terorismus spolu nesouvisí, tvrdí poslanec Gabal

23. listopad 2015

Po krvavém pátku třináctého nebude nic jako dřív, ani politika vůči uprchlíkům. Zatímco špičky Evropské unie schvalují postoje Německa, tak dosavadní odpůrci kvót přitvrdili: Polsko je považuje za neudržitelné, Maďarsko chce kvůli nim podat žalobu. Měl by se po útocích v Paříži měnit přístup k uprchlíkům?

„Přehodnocení nastat musí,“ uvedla v pořadu Pro a proti poslankyně Jana Černochová (ODS).

Podle ní je čas připustit, že některé výhody, které Evropská unie svým členům poskytovala, prostě ztratíme, například volný pohyb osob.

„Pevně věřím, že si všechny státy osmadvacítky uvědomí to, že vnější hranice Schengenu se měly chránit. Nechránily se, a dostali jsme se do situace, ve které teď jsme,“ tvrdí poslankyně.

Ta dodává, že radikálních islamistů je více, než jsme si dokázali připustit. „A řada z nich jsou bohužel občany Evropské unie.“

„Přestože nepodezírám většinu uprchlíků přicházejících do Evropy z toho, že by byli stoupenci radikálního islámu, je třeba postupovat při přijímání uprchlíků velmi obezřetně a skutečně rozlišovat, kdo je uprchlík, a kdo je ekonomický migrant,“ radí Jana Černochová.


Černochová: „Za 50 let jsme se nenaučili integrovat migranty z muslimských zemí. Teď si nemůžeme myslet, že se stane zázrak, a tuto obrovskou uprchlickou vlnu zvládneme integrovat, a nebudou se mezi nimi vytvářet ti nespokojení. Ani ti prarodiče v současnosti útočících teroristů jistě nepřišli do Evropy s cílem někoho zabíjet, tohle je otázka dalších generací.“

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) souhlasí, že čas na změnu a přehodnocení řešení migrační krize je. Není ale možné slučovat terorismus a migraci.


Gabal: „Jestli budeme migraci a terorismus zaměňovat, tak nevyřešíme ani migrační vlnu, ani teroristické útoky, a budeme se dostávat pod větší a větší tlak. Uvědomme si, že v Paříži bojovali de facto profesionálně vycvičení vojáci. Dostat pod kontrolu migrační vlnu, která je vyvolána válečným konfliktem, znamená řešit tento válečný konflikt, i když zatím vůbec nevíme jak.“

„Ty dvě věci spolu podle všeho nesouvisí. Souvisí spolu jen z hlediska kořenů a příčin: migrační krize je vyvolaná válkou na Blízkém východě,“ vysvětlil.

Teroristické útoky souvisí s tím, že se Islámský stát se snaží rozbít evropské veřejné mínění, soudí poslanec. „Třeba útok na ruské letadlo vůbec nesouvisí s uprchlíky a vůbec nesouvisí s islámskými komunitami v Evropě.“

„Ten pokus o pohození ukradeného a falšovaného syrského pasu na místě útoků ukazuje, že se radikálové pokoušejí vyvolat dojem, že ty dvě věci spolu souvisejí, ale nesouvisejí,“ zopakoval Gabal.

Povinnosti ochrany a funkčnosti Schengenu nás to ale nezbavuje. „Abychom věděli o všech lidech, kteří přes hranice projíždějí, dostat migrační vlnu pod kontrolu a řešit jak s migranty naložíme, je důležité.“

„Obrana proti terorismu je ale jiná věc. Máme například strašnou spoustu deficitů v koordinaci tajných služeb, stejně jako v boji proti radikalizaci,“ upozornil Ivan Gabal.

autoři: tpa , oci
Spustit audio