Hrad i arcibiskupství odmítají kritiku páteční mše v lánském kostele

Někteří věřící kritizují páteční mši v Lánech. Zhruba 50 lidí se podepsalo pod otevřený dopis kardinálu Dominiku Dukovi, který sloužil bohoslužbu v lánském kostele za zlepšení prezidentova zdraví a za to, aby s rozmyslem reprezentoval tento stát. Signatářům se nelíbí hlavně symbolické spojování katolické církve s prezidentským úřadem a poukazují i na to, že mše následovala jen několik dní poté, co prezident promluvil 17. listopadu na shromáždění za přítomnosti představitelů Bloku proti islámu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lánská mše za vlast a za prezidenta Miloše Zemana (druhý zprava)

Lánská mše za vlast a za prezidenta Miloše Zemana (druhý zprava) | Zdroj: ČTK

Podle pražského arcibiskupství sloužil kardinál mši v lánském kostele i za posílení svornosti ve společnosti. Signatáři dopisu v tom ale vidí politické gesto.

„Nám konkrétně vadí načasování mše, že byla tři dny po tom, co prezident Miloš Zeman veřejně podpořil islamofobní a xenofobní hnutí Blok proti islámu, navíc 17. listopadu,“ vysvětlil filozof Jan Bierhanzl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zhruba 50 osobností kritizuje páteční mši v lánském kostele. Hrad výtky odmítá

Kromě něj dopis podepsal například i teolog Ivan Štampach.

Historik dějin církve Jaroslav Šebek z Akademie věd na samotné mši nic špatného nevidí, za problém ale považuje její načasování.

„Může být chápáno jako podpora prezidentovi i v té věci, kdy se staví do jedné linky s lidmi, kteří mají v podstatě extremistické názory,“ myslí si.

Hrad jakoukoli souvislost bohoslužby s oslavami 17. listopadu odmítá, iniciativa vzešla podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka ze strany církve.

„Byli jsme velmi rádi, že taková iniciativa byla nabídnuta. Přijali jsme ji už z toho důvodu, že to bylo po obrovsky dlouhé době,“ dodává.

Záměrné načasování odmítá i pražské arcibiskupství. Bohoslužba se prý připravovala s velkým časovým předstihem.

„Taková akce se domlouvala měsíce dopředu. Je mi líto, že to nějakým způsobem klaplo tak, že se setkání v Lánech odehrálo po vystoupení na Albertově, nicméně s tím se nedá nic dělat,“ říká osobní tajemník kardinála Duky Milan Badal s tím, že podobná mše se v lánském kostele nesloužila téměř sto let.

Kardinál Dominik Duka (vpravo) se zdraví s prezidentem Milošem Zemanem | Foto: ČTK

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme