Zbyněk Frolík: S tím, že by se v Číně někdo zabýval lidskými právy, jsem se nesetkal

23. listopad 2015

Kdykoli je řeč o obchodování s Čínou, zaznívají v diskuzích poukazy na problematiku dodržování lidských práv v zemi. Jak se na tuto otázku dívá podnikatel Zbyněk Frolík, zakladatel úspěšné firmy LINET?

„Je velmi těžké řídit zemi, která má 1,4 miliardy obyvatel,“ uvedl v pořadu Interview Plus byznysmen.

Nikdo na světě nemá zkušenost s řízením tak velkého a tak multikulturálního státu, dodal.

„Pokud chtějí zemi udržet v nějakém životaschopném a permanentně rostoucím stavu, tak jim často nezbývá moc možností,“ soudí podnikatel. „Takže to lze těžko hodnotit.“

Frolík podle vlastních slov navštívil Čínu osmkrát, včetně Tibetu, kde by měly být lidskoprávní otázky velmi zřetelné.

„Osobně jsem nezaregistroval ze stovek rozhovorů s čínskými kolegy i v soukromí, že by si nějak významně stěžovali na poměry,“ vzpomněl podnikatel.

Z vlastních zkušeností soudí, že pokud s čínskými podnikateli diskutujete i mimo kamery a mikrofony, mluví o všem velmi otevřeně. „I o lidských právech, ale oni sami většinou zdůrazňují tu prioritu pořádku,“ vysvětlil byznysmen.

Číňané jsou velmi kolektivní a chtějí rozhodovat kolektivně. „A vnímají z hlediska své pětitisícileté historie, že je třeba mít vyšší moc k tomu, aby byl vůbec udržen pořádek, a vzájemně se nevyvražďovali.“

„S tím, že by se přímo v Číně někdo zabýval lidskými právy, jsem se osobně nesetkal. A v byznysu na to nikdy nepřišla řeč,“ konstatoval Zbyněk Frolík.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio