Ekonomika v Česku roste, některé firmy rozdají vyšší vánoční odměny než vloni

Česká ekonomika patří k nejrychleji rostoucím v Evropě a stále klesá nezaměstnanost. Podle odborníků to bude příznivě působit na růst mezd. Někteří zaměstnanci by se tak mohli dočkat ke konci roku výrazného přilepšení v podobě vánočních odměn. Záleží ovšem na tom, jak jejich zaměstnavatel vydělává a jak je spokojen s jejich prací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Personální agentury prý mají silné signály, že ke konci roku bude hodně podniků přidávat. Všimla si toho například personálně poradenská společnost McROY.

„Dělali jsme průzkum mezi společnostmi. Vzhledem k tomu, že se hospodářství v České republice letos poměrně daří, čekáme, že zhruba u třetiny firem dojde k vyplacení zvláštních odměn,“ potvrzuje Tomáš Surka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V mnoha podnicích by mohli zaměstnanci dostat před Vánoci více peněz

„Nejčastěji se jedná o finanční odměny, je to v řádu většinou jednoho měsíčního základního platu, ale může to mít i jinou formu, jakou jsou poukázky, případně jiné výhody,“ dodává.

Společnost Manpower na základě informací od více než tisícovky svých klientů odhaduje, že růst odměn by mohl být 15procentní. Marketingový ředitel Jiří Halbrštát ale upozorňuje, že takzvané 13. platy už nejsou zcela samozřejmou věcí:

„Firmy od tohoto způsobu motivace ustupují a od plošných odměn vyplácených všem zaměstnancům se raději přiklánějí k individuálním odměnám, které jsou závislé na výkonu každého zaměstnance.“

Dárky a poukázky

„Takzvané 13. platy se využívají stále méně. Odhadujeme, že je vyplácí necelá čtvrtina zaměstnavatelů. Jsou to spíše takové konzervativní společnosti, kde mají velké slovo odbory,“ přibližuje Halbrštát.

Na odměny se mohou těšit zejména zaměstnanci v automobilovém a elektrotechnickém odvětví, v IT průmyslu a ve službách pro podniky.

Firmy prý budou letos více utrácet také za vánoční dárky, například za různé poukázky. „Když se ptáme našich klientů, zaznamenáváme nárůst, i co se týče finančních rozpočtů na vánoční dárky. Mělo by to být cca nějakých 10 procent navýšení v porovnání s minulým rokem,“ říká ředitel personální agentury Hays Ladislav Kučera.

Předpokládá také, že finanční benefit v podobě 13. nebo 14. platu se letos bude týkat mnohem většího počtu zaměstnanců, než se týkal loni. Odměny většinou bývají součástí listopadových mezd, takže je zaměstnanci případně budou mít už v prosinci.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme