Žádný nátlak z vnějšku. Putin se v Teheránu shodl s Chameneím na postoji k Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin se v Teheránu setkal s nejvyšším duchovním vůdcem Íránu ajatolláhem Alím Chameneím. Shodli se na tom, že syrské vedení by nemělo být při politickém rozhodování vystaveno vnějšímu nátlaku. Sýrii podle nich nesmí nikdo zvenčí vnucovat prezidenta a formu vládnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimír Putin s nejvyšším duchovním vůdcem Íránu ajatolláhem Alím Chameneím

Ruský prezident Vladimír Putin s nejvyšším duchovním vůdcem Íránu ajatolláhem Alím Chameneím | Zdroj: ČTK

Vladimir Putin a ajatolláh Chameneí jednali asi hodinu a půl. Podle ruského prezidenta se Moskva a Teherán naprosto shodují v tom, že nikdo nesmí diktovat, jakého má mít Sýrie prezidenta. O tom může rozhodnout jedině syrský lid, řekl Putin.

Ruský prezident přiletěl do Teheránu na summit Organizace zemí vyvážejících plyn. Podle ruských odhadů vzroste světová poptávka po plynu do roku 2040 o 32 procent. To si vyžádá velké investice do rozvoje těžby a distribuce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj Ruska a Íránu k situaci v Sýrii okomentoval vedoucí Centra blízkovýchodních studií na Metropolitní univerzitě Praha Břetislav Tureček

Putin řekl, že tato investiční rizika musí nést jak exportéři plynu, tak spotřebitelé. Rusko podle něj hodlá zvýšit dodávky pro asijské odběratele a bývalé postsovětské státy. Růst energetických potřeb ve světě podle ruského vůdce vyžaduje výstavbu nových plynovodů.

Moskva zároveň oznámila uvolnění embarga na jaderné technologie pro Írán, a také zahájení dodávek protiletadlových raket S-300. Kontrakt byl pozastaven kvůli sankcím vůči Íránu.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme