Polsko chce kvůli pařížským útokům přehodnotit kvóty na přerozdělování uprchlíků

Podle nové polské premiérky Beaty Szydlové ukázaly nedávné teroristické útoky v Paříži potřebu přehodnotit dohodu Evropské unie o přerozdělení uprchlíků podle kvót. S touto dohodou v září souhlasil předchozí kabinet premiérky Ewy Kopaczové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Bezpečnost Poláků klademe nade všechno,“ zdůraznila šéfka nové konzervativní vlády, která vzešla z říjnových voleb.

Szydlová na dnešní tiskové konferenci upozornila, že situace se po útocích v Paříži změnila a že Polsko není připraveno na to, aby přijalo navržené množství uprchlíků.

Chce proto přesvědčit partnery v Evropské unii, aby usedli k vyjednávacímu stolu a znovu se nad kvótami zamysleli. A to přestože Varšava podle Szydlové respektuje přijatá rozhodnutí.

Premiérka dodala, že pochyby o zářijové dohodě mají i jiné unijní země. Svědčí o tom prý například vyjádření dánského předsedy vlády.

Také nový polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak dnes kritizoval rozhodnutí předchozího kabinetu přijmout v Polsku několik tisíc uprchlíků.

„Rozhodnutí předchozí vlády přijmout 7000 uprchlíků byla chyba. Pro premiérku Beatu Szydlovou bude nejdůležitější bezpečnost, v tom nepřistoupíme na žádný kompromis. Bezpečnost Polska a Poláků je pro nás rozhodující,“ prohlásil v rozhlase.

Poláci dlouho vystupovali spolu s ostatními zeměmi V4 proti kvótám, nakonec však změnili názor a na bruselském jednání v září přerozdělování podpořili.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme