V Egyptě skončily volby. Parlament zřejmě ovládnou stoupenci prezidenta Sísího

Egyptské parlamentní volby skončily. Očekává se, že sněmovnu ovládnou nacionalisté a stoupenci prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Islamisté mají oproti předchozím volbám minimální podporu. Hlasování provázel od začátku nezájem voličů. Egyptští státní zaměstnanci proto dnes dostali půl den volna, aby mohli jít volit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Egyptě. Jedna urna pro individuální kandidáty, druhá pro politické strany

Volby v Egyptě. Jedna urna pro individuální kandidáty, druhá pro politické strany | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Bezpečnostní opatření, která volby provázela, neomezila v Egyptě běžný život ani turistický ruch.

U vchodů do škol stálo vždy několik ozbrojených vojáků nebo policistů. Památek se ale bezpečnostní opatření nijak nedotkla. Průběh voleb také nenarušily žádné incidenty.

Do volebních místností mířili častěji lidé v chudinských částech egyptského hlavního města Káhiry.

V prvních demokratických volbách v roce 2011 zvítězilo Muslimské bratrstvo, které ale později egyptské úřady označily za teroristickou organizaci a zakázaly ho. Současných voleb se proto neúčastnilo. Bojkotovala je i většina liberálních stran. Do parlamentu naopak kandidovali mnozí členové bývalé vládnoucí strany prezidenta Husního Mubáraka.

„Volby probíhají výborně a doufám, že Hání Murgán zvítězí. Znám ho osobně, je to velmi slušný člověk tady z naší čtvrti,“ řekl asi třicetiletý Músa.

Mezi egyptskou mládeží a inteligencí byly ale cítit nezájem a frustrace. „Žádný opoziční poslanec se do sněmovny nedostane. A pokud bude v parlamentu nějaká opozice, tak to bude loutková opozice tak, jako tomu bylo za vlády Husního Mubáraka,“ dodal káhirský taxikář Nizár.

Ani on, ani nikdo z jeho známých prý k volbám nešel. V místech, kde žádný z individuálních kandidátů nezíská přes 50 procent hlasů, rozhodne 1. a 2. prosince druhé kolo.

Zvítězí zřejmě stoupenci prezidenta

V Egyptě se očekává vítězství příznivců prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Naopak islamistické strany mají velmi malou podporu. V minulých volbách získaly Muslimské bratrstvo a další nábožensky založené strany přes 70 procent poslaneckých křesel.

„Islamistický proud získal po revoluci v roce 2011 mnohem víc, než by odpovídalo jeho přirozené podpoře v egyptské společnosti. Islamisté si v minulých volbách mysleli, že lidé volili jejich náboženský program. To ale nebyla pravda,“ vysvětlil egyptský sociolog Ammár Alí Hasan.

Egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí | Foto: Reuters

Letos kandidovalo pouze jedno islamistické uskupení, které po zákazu Muslimského bratrstva také podpořilo prezidenta Sísího. Tito islamisté ale zřejmě získají nanejvýš 5 procent křesel v parlamentu.

Za propadem popularity islamistických stran stojí podle zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka dva důvody. Egypťané volili v roce 2011 islamisty proto, že chtěli nějakou změnu. V zemi také nyní dochází k diskreditaci islamismu, a to kvůli teroristickým útokům.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme