V Národní potravinové sbírce se shromáždilo 236 tun jídla, pomůže potřebným

Dvě stě třicet šest tun jídla shromáždili Češi během víkendové Národní potravinové sbírky. Vybrané suroviny pomůžou například seniorům, bezdomovcům nebo matkám samoživitelkám. Absolutním rekordmanem mezi obchody byl hypermarket na pražském Smíchově. Vybralo se tu šest a půl tuny jídla. Využije je Armáda spásy v jednom ze svých středisek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní potravinová sbírka v Liberci

Národní potravinová sbírka v Liberci | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Tady máme jeden příruční sklad, ze kterého budeme brát každodenně, když někdo přijde. Sešly se nám tady cereálie, masové konzervy, káva, čaj, dětská výživa, sušenky,“ vypočítává Petr Janoušek, vedoucí komunitního centra pro seniory v Lidické ulici na pražském Smíchově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potřetí už Češi mohli darovat jídlo do Národní potravinové sbírky. Kolik surovin se vybralo a jak je charity využijí, zjišťovala Eva Rajlichová

„Myslím si, že lidem začíná vadit dávat finanční pomoc, protože nemají jistotu, že se dostane do správných rukou. Když darujete mouku nebo pytlík těstovin, stojí vás to málo, ale přitom víte, že se to dá už těžko nějak zpětně zpeněžit a že to opravdu bude muset pomoct někomu, kdo za to bude vděčný,“ vysvětluje si úspěch potravinové sbírky.

Komunitní centrum většinu jídla ze sbírky využije přímo pro lidi ze Smíchova. Část potravin pak pracovníci zabalí do vánočních dárků pro osamělé seniory a lidi bez domova.

Jednou z klientek centra je i osmdesátiletá Anna Svobodová. Sbírku považuje za skvělý nápad. „Myslím si, že se plýtvá potravinami, a právě obchodní centra mají spousty věcí, které už by mohly dojít a že by to takhle měli zužitkovat,“ říká.

Podle statistik žije až 15 procent obyvatel na hranici chudoby a nemohou si dovolit pravidelné jídlo. Ročně přitom každý Čech vyplýtvá 80 kilogramů potravin.

ČRo, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme