USA varovaly své občany před cestami do ciziny kvůli teroristickým hrozbám

Americké ministerstvo zahraničí varovalo své občany před cestami do zahraničí. Cestování je podle prohlášení nyní rizikové kvůli zvýšené hrozbě teroristických útoků. Varování platí až do 24. února 2016.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté na letišti (ilustrační foto)

Turisté na letišti (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ministerstvo zahraničí neodrazuje občany od cestování jako takového, nabádá je ale k ostražitosti na veřejných místech nebo v dopravě. Doporučuje také, aby se vyhnuli přeplněným místům.

Podle úřadů zpravodajské informace naznačují, že se extremisté z hnutí Islámský stát, ozbrojenci Al-Káidy či organizace Boko Haram v různých regionech můžou chystat k útokům. V tuto chvíli ale nic nenasvědčuje tomu, že by se terčem měli stát právě Američané.

Podobná varování ministerstvo zahraničí USA zveřejňuje opakovaně, aby informovalo o současné úrovni ohrožení a připomnělo turistům, že mají být pozorní na místech navštěvovaných turisty. Naposled se tak stalo loni v prosinci po událostech v australském Sydney, kdy úřady upozornily na nebezpečí útoků "vlků samotářů".

Obama se setká Hollandem, mluvit budou o boji proti terorismu

Nejnovější varování ministerstvo vydalo kvůli několika útokům za poslední rok, včetně útoků ve Francii, Dánsku, Turecku a Mali, a kvůli prohlášení Islámského státu, že je zodpovědný za výbuch ruského letadla letícího z Egypta.

Ve Spojených státech narostla po útocích v Paříži nervozita. Prezident Barack Obama dnes v Bílém domě přivítá svého francouzského kolegu Françoise Hollanda. Mluvit spolu budou o spolupráci v boji proti terorismu a sdílení zpravodajských informací.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme