Ministryně Valachová bude s prezidentem jednat o jmenování profesorů

Prezident Miloš Zeman dnes probere s ministryní školství Kateřinou Valachovou z ČSSD mimo jiné otázku jmenování nových profesorů. Už dříve Zeman odmítl potvrdit tři kandidáty, ti na něj společně s dvěma vysokými školami podali žalobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová, ministryně školství

Kateřina Valachová, ministryně školství | Foto: Filip Jandourek

Právě spor s profesory bude jedním z témat, o kterém chce na Hradě ministryně školství s prezidentem mluvit, popsala její mluvčí Jarmila Balážová.

„Samozřejmě ji netěší pokračující spor a současně si je vědomá žaloby proti nečinnosti prezidenta republiky, kterou podali tři profesoři. Považuje to za jejich právo, víc se k tomu nemíní vyjadřovat, neboť rozhodne soud,“ uvedla.

Situace kolem Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera, které prezident kvůli údajným vážným prohřeškům z minulosti odmítá jmenovat profesory, se vyhrotila v pátek.

Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická, kde tito akademici prošli profesorským řízením, společně s trojicí dotčených profesorů podaly na prezidenta žalobu.

Dotčené vysoké školy zastávají názor, že všichni splnili veškeré zákonné podmínky, takže mají na jmenování profesorem právní nárok. Navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale zopakoval, že prezident dekrety nepodepíše.

Naposledy jmenoval Miloš Zeman 53 nových profesorů na konci října. Jmenovací dekrety jim ale předá ministryně školství 11. prosince. Nejvyšší vědecký titul dostane třeba ředitel Národního divadla Jan Burian.

ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme