Češi podceňují rizika veřejných internetových sítí. Přibývá tak krádeží citlivých dat

Češi si často neuvědomují rizika, která jim hrozí, když se připojují na veřejnou internetovou síť. Jen každý pátý zjišťuje, jestli je dané wifi bezpečné. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intel. Ohrožená jsou tak často citlivá data jako třeba hesla do internetového bankovnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablet (ilustrační foto)

Tablet (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Čeští uživatelé stále častěji chodí na internet přes mobilní telefony. Podle posledních dat společnosti Webnode tvoří dokonce 15 procent všech přístupů.

Jenže kvůli neopatrnosti zároveň přibývá i krádeží citlivých dat, potvrzuje mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi podceňují rizika veřejných internetových sítí. Tématu se věnovala Zuzana Petráňová

„To není dáno tím, že by se nějak zlepšovala technika, ale spíše jich přibývá, protože přibývá právě uživatelů. Jednak uživatelů samotných aplikací, ale přibývá i majitelů chytrých telefonů a tabletů, kteří takto přistupují k bankovnictví a k jiným službám,“ vysvětluje.

Zatímco třeba prohlížení zpráv nebo pouštění videí je relativně bez rizika, internetové mobilní bankovnictví patří mezi nejohroženější aplikace na nezabezpečených sítích. Zloději ale cílí i na další citlivá data, jako jsou rodná čísla nebo e-mailové adresy, se kterými obchodují.

„Existuje vyloženě obchod s citlivými informacemi, které si kyberkriminálníci mezi sebou různým způsobem vyměňují. Mohou je potom využít k nějakým nekalým činnostem, k získávání informací o účtech a o kreditních kartách,“ říká Pavel Svoboda ze společnosti Intel.

'Pečlivě zvažujte, kam se připojíte'

Pro představu - cena za přístupové údaje k bankovním účtům je na černém trhu kolem 190 dolarů, tedy více než 5000 korun. Radek Holý proto upozorňuje, aby lidé pečlivě zvážili, do které sítě se přihlašují.

„Jestli je to opravdu naprosto veřejná síť dejme tomu v restauraci, potom záleží na tom, jestli víme, zda v té síti je měněno heslo a jakým způsobem je ta síť zabezpečena jako taková. Na to se můžeme zeptat poskytovatele nebo vlastníka,“ dodává Holý. Doporučuje také vypínat wifi připojení, jakmile ho uživatelé nepotřebují, nebo používat šifrování.

V ohrožení navíc nejsou jen uživatelé internetu v kavárnách nebo restauracích, ale i třeba domácích sítí u přátel. „Pokud se kamarád nestará o svoje připojení a nemá ho řádně zabezpečené, tak nám tam hrozí podobné riziko,“ podotýká Holý.

Experti na internetovou bezpečnost proto vyzývají, aby lidé nepoužívali tovární hesla a pravidelně aktualizovali software takzvaných routerů.

ČRo, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme