Turci sestřelili u hranic se Sýrií ruský letoun, údajně narušil vzdušný prostor

Turecko dnes nedaleko hranic se Sýrií sestřelilo ruský letoun Suchoj Su-24. Vojenský stroj narušil podle turecké armády vzdušný prostor, ruské ministerstvo obrany to ale popírá. Oba piloti se stihli katapultovat, jeden z nich zřejmě padl do rukou syrským Turkmenům. Podle zatím neověřených informací je jeden z pilotů mrtev. Po vojácích teď pátrají ruské armádní helikoptéry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Suchoj Su-24

Letoun Suchoj Su-24 | Zdroj: Reuters

Turecká armáda uvedla, že ruský stroj sestřelily stíhačky F-16. Letoun byl prý varován desetkrát během pěti minut, teprve poté došlo k zásahu.

Ruské ministerstvo obrany ale trvá na tom, že letadlo od startu ze základny Chmejmim operovalo po celou dobu výhradně nad Sýrií, a pohybovalo se ve výšce 6000 metrů. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Pěskova má Rusko přesvědčivé důkazy o tom, že letadlo Sýrii neopustilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turci sestřelili u hranic se Sýrií ruský letoun. Komentuje bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka z Univerzity obrany v Brně

„Obě dvě strany mohou mít svoji pravdu. Rusové nemuseli vědět, že jsou v tureckém prostoru. Hranice se tam docela zajímavým způsobem prolínají. Je možné, že došlo k nějaké chybě, takže v tom prostoru byli, byť o tom nevěděli,“ vysvětlil bezpečnostní analytik Lukáš Dyčka z Univerzity obrany v Brně s tím, že se podobný střet dal očekávat.

Trosky stíhačky spadly v syrské provincii Latákíja na vesnici, kde žije turkmenská menšina. Dopadly zřejmě na stany, ve kterých Turkmeni bydlí. Na turecké straně hranice úlomky padajícího letadla zranily dva civilisty.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes řekl, že sestřelení ruského letadla bude mít tragický dopad na vztahy s Tureckem. Podle něj je to rána do zad, kterou Rusku zasadili přisluhovači teroristů. Ruští poslanci také označili incident za provokaci a žádají zastavení leteckého spojení s Tureckem.

Ankara ale tvrdí, že nešlo o útok proti konkrétní zemi, ale o akt sebeobrany. Kvůli sestřelení letadla se dnes mimořádně sejde Severoatlantická rada.

NATO se mimořádně sejde kvůli sestřelení ruského vojenského letounu

Číst článek

Turecko, které v syrském konfliktu na rozdíl od Moskvy stojí proti vládě prezidenta Bašára Asada, nedávno upozornilo Rusy, že uplatní veškerá svá práva při obraně hranice. Reagovalo tak na zprávy, podle nichž ruská letadla operují v oblasti obývané syrskými Turkmeny.

Turecká letadla už intervenovala proti Rusům 3. října, kdy přinutila ruské vojenské letadlo, které se dostalo nad Turecko, aby se obrátilo zpět do Sýrie. Moskva tehdy incident vysvětlovala tím, že v oblasti panovalo špatné počasí.

V dalším případě 16. října turecká armáda sestřelila bezpilotní letadlo ruské výroby, které se objevilo nad územím Turecka.

Ruské vojenské letadlo Suchoj Su-24 je nadzvukový, dvoumístný, dvoumotorový hornoplošník s měnitelnou geometrií křídel určený pro boj za každého počasí. Posádku tvoří pilot a operátor zbraní. Stroj měří 22,5 metrů a je vysoký 6,2 metru. Dolet činí 2775 kilometrů.

Sovětské letectvo ho začalo používat v 70. letech. Nasazen byl například v roce 1984 Afghánistánu i krátce v roce 2008 ve válce s Gruzií. Su-24 používá i Sýrie, Alžírsko, Írán nebo Kazachstán. Rusko chce do roku 2020 vyměnit tyto letouny za modernější Su-34.

Oblast dopadu sestřeleného ruského letounu | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČTK, Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme