Prvním žadatelům o příspěvek na energetické úspory dorazí peníze tento týden

O podporu z programu Nová zelená úsporám mají lidé velký zájem. Ministerstvo životního prostředí začne první peníze vyplácet už tento týden. Výzva k podávání žádostí běží měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení. Ilustrační foto

Zateplení. Ilustrační foto | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

V programu Nová zelená úsporám je nyní přes 800 žádostí za více než 181 milionů korun. Letos mohou žadatelé o energetické úspory a zateplení rodinných domů vyčerpat až 520 milionů korun, pro příští rok se počítá s téměř třemi miliardami.

Peníze rozděluje Státní fond životního prostředí, získává je z prodeje emisních povolenek.

Prvních bezchybných žádostí je podle ministerstva životního prostředí za více než dva miliony korun. Lidé dostanou peníze na účty do konce tohoto týdne. Dalších 280 žádostí za 67 milionů čeká s proplacením na to, až žadatelé doloží dokončení podporovaných opatření.

Lidé chtějí podporu nejčastěji použít na zateplení a renovace rodinných domů. Na to jde až 74 procenta z celkové podpory, kterou fond začíná vyplácet.

Ze zdrojů jsou nejžádanější solární termické systémy, ty si chce pořídit až 12 procent žadatelů. Protože je ale jejich cena nižší, průměrná výše podpory je jen 5,2 procenta.

Pokud by někdo začal uvažovat o tom, že by o podporu také požádal, má ještě spoustu času. Nová zelená úsporám se totiž změnila. Není omezená na několik měsíců jako předchozí kola programu, ale bude trvat nepřetržitě šest let.

Lidé si mohou svoji akci v klidu rozmyslet a přizpůsobit svým finančním i časovým možnostem. Úspory si mou rozplánovat i s dotací na několik let.

Nová zelená úsporám kromě zateplování podpoří také pořízení solárního systému na ohřev vody nebo fotovoltaické elektrárny. Ne výměnu kotle, na to jsou kotlíkové dotace.

Nová zelená úsporám - 3. výzva pro rodinné domy - struktura v procentech | Foto: ČTK

Nová zelená úsporám - oblasti podpory | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme