Prezident Zeman ocenil vojáky, za pomoc na hranicích i cvičení s policií

Vojenské špičky Česka se setkaly na tradičním velitelském shromáždění české armády. Prezident Miloš Zeman při této příležitosti ocenil, jak se vojáci připravují na případnou ostrahu hranic kvůli migrační vlně. V příštím roce armáda vyzkouší připravenost mobilizačních postupů, informoval o tom náčelník generálního štábu AČR Josef Bečvář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický a prezident Miloš Zeman na setkání špiček české armády

Ministr obrany Martin Stropnický a prezident Miloš Zeman na setkání špiček české armády | Zdroj: ČTK

„Chtěl bych ocenit cvičení, které na jižní Moravě v této souvislosti proběhlo ve spolupráci s Policií České republiky. A vážím si i toho, že poskytujeme podporu Maďarsku, Slovinsku a v budoucnosti možná i Chorvatsku při ochraně jejich hranic,“ pochválill působení českých jednotek v zahraničí prezident Miloš Zeman.

Nový potenciální úkol pro armádu podle prezidenta vznikl v souvislosti s migrační vlnou. Ocenil přípravy vojáků na případné nasazení k ochraně hranic. Významné to podle něj může být zejména v okamžiku, pokud by byly uzavřeny německo-rakouské hranice a migrační vlna by se přelila výrazněji do Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na migrační vlnu je nutné reagovat, shodují špičky české armády. Více podrobností přinesla redaktorka ČRo Eliška Malínská

Reagovat na migrační vlnu je třeba také podle náčelníka generálního štábu AČR Josefa Bečváře a ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO.

Podle Stropnického je správně, když je česká armáda sama aktivní. „Proto jsme poslali naše vojáky na výpomoc do Maďarska z vlastní iniciativy, stejně tak v případě Slovinska."

Generál Bečvář upozornil, že v příštím roce armáda prověří připravenost mobilizačních postupů. Taková opatření se v Česku několik let neprověřovala.

Podle náčelníka generálního štábu nejprve přijdou na řadu menší jednotky jako je prapor nebo rota. „Povinností armády je doplnit mírové jednotky. Potom existují jednotky, které jsou vytvářeny při válečném stavu. To znamená, že ta jednotka v mírovém stavu neexistuje. Celý soubor opatření, který s tím souvisí, chceme procvičit. To znamená, jestli umíme povolat občana, který je v civilním zaměstnání, “ uvedl Bečvář. Občany prý ale armáda povolávat nebude.

Ministr obrany Stropnický zdůraznil nutnost české účasti na zahraničních misích, zmínil hlavně Afghánistán a Mali. Významné je podle Stropnického také angažmá na Sinaji.

Armáda ČR - zahraniční mise | Foto: Český rozhlas

Šéf resortu obrany už dříve řekl, že je armáda připravená pomoci i v případě pozemní operace v Sýrii. Vyčlenil by až dvě stě lidí a to zdravotníky a členy protichemické jednotky.

Pro příští rok by měla mít armáda v rozpočtu o čtyři miliardy korun víc a rozpočet pro obranu by se měl zvyšovat i v dalších letech. V následujícím období je také naplánované přijímání nových lidí do armád. Nábor vojáků by měl být podle Bečváře aktivnější. Personálně je ale také nutné posílit takzvané aktivní zálohy. V příštím roce čeká armádu několik cvičení a to včetně těch s mezinárodní účastí.

V současnosti česká armáda pomáhá s ostrahou schengenských hranic v Maďarsku, část působí od listopadu také ve Slovinsku. Kromě vojáků Česko vyslalo do zahraničí také kamiony, ženijní techniku a zdravotnickou jednotku s personálem.

Schengen | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme