Putin: Sestřelený ruský letoun neopustil syrské území

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdě kritizoval Turecko za sestřelení ruského bojového letadla u syrsko-tureckých hranic. Stroj Su-24 sestřelila turecká armáda. Ankara tvrdí, že ruský letoun narušil vzdušný prostor a že Turecko před vypálením údajně piloty varovalo. Podle prezidenta Putina sestřelený letoun neopustil syrské území. Kvůli incidentu byla na dnešek svolána mimořádná schůzka NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin se o sestřelení letounu Su-24 dozvěděl během setkání s jordánským králem Abdalláhem II. v Soči. Turecko vzápětí velmi ostře obvinil z toho, že Rusku vrazilo nůž do zad.

V emotivním vystoupení řekl, že Rusko vždy považovalo Turecko za spojence a pro sestřelení letadla nevidí žádný důvod, protože letoun zasahoval v Sýrii a Turecko nijak neohrožoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sestřelení ruského letounu Tureckem mluvili zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín a bývalý náčelník generálního štábu AČR Jiří Šedivý

Ruský letoun podle jeho slov sestřelila raketou vzduch-vzduch turecká stíhačka F-16 kilometr od syrské hranice s Tureckem, tedy na syrském území. Trosky dopadly čtyři kilometry od turecké hranice.

Putin prohlásil, že ruský bombardér v žádném případě neohrožoval Turecko, ale byl nasazen do operace na území Sýrie na severu provincie Latákíja, kde operují bojovníci takzvaného Islámského státu, kteří pocházejí převážně z Ruské federace.

Radarový snímek z dnešního dne, poskytnutý tureckým ministerstvem vnitra, ukazuje aktivity sestřeleného ruského letadla na turecko-syrské hranici | Foto: Reuters

Dnešní incident podle něj překročil rámec boje s terorismem. "Rusko nestrpí, aby docházelo k takovým zločinům, jako byl útok na ruský Su-24," citovala Putina agentura TASS.

Turci sestřelili u hranic se Sýrií ruský letoun, údajně narušil vzdušný prostor

Číst článek

Celý incident bude mít podle Putina velmi vážné dopady na rusko-turecké vztahy. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov krátce na to zrušil zítřejší plánovanou návštěvu v Istanbulu.

Lavrov zároveň nedoporučil ruským občanům cesty do Turecka, kde podle něj hrozba teroristického útoku není o nic menší než v Egyptě. Ruské cestovní kanceláře následně začaly zájezdy do Turecka rušit.

Zprávy o osud pilotů se rozcházejí

Piloti ruského bombardéru se stihli katapultovat, ale oba prý podle agentury Reuters při seskoku padákem zastřelili povstalci z řad syrských Turkmenů, kteří působí na severu Sýrie.

Agentura Reuters od nich dokonce získala video, které to má dokazovat. Na nahrávce je vidět bezvládné tělo muže v uniformě, která vypadá jako ruská. Na ramenou má něco jako popruhy od padáku. Kolem něj je několik syrských rebelů, někteří tělo prohlíží a vykřikují: „Je to ruský voják, je to ruský voják. Bůh je veliký.“

Jejich smrt ale Moskva zatím nepotvrdila a také podle Ankary jsou sestřelení piloti zřejmě naživu. Ruská armáda do pátrání po pilotech nasadila vrtulníky; jeden z nich syrští povstalci údajně zasáhli protitankovou střelou.

Na palubě vrtulníku v tu chvíli bylo deset vojáků. Posádce se podle informací nevládních pozorovatelů podařilo po přistání z poškozeného stroje utéct.

O celém incidentu jedná v Bruselu Severoatlantická aliance. O mimořádné zasedání požádalo přímo Turecko, které je členským státem NATO. Turci svým aliančním spojencům předají informace o tom, co se přesně stalo.

Potom se zřejmě bude debatovat o tom, zda bude následovat nějaký společný postup ze strany aliance. Není to totiž zdaleka poprvé, kdy si Turecko stěžovalo na narušování vzdušného prostoru ruskými letadly.

NATO se mimořádně sejde kvůli sestřelení ruského vojenského letounu

Číst článek

Podle bývalého náčelníka českého generálního štábu Jiřího Šedivého ale vinu na dnešním „velmi vážném konfliktu“ nese samo Turecko. Řekl to ve vysílání Českého rozhlasu.

„I kdyby se ruské letadlo dostalo nějakou svoji částí aktivit na turecké území, nebyl to stoprocentně akt nepřátelství. Ale byla to akce, která dejme tomu třeba znamenala přelet několika málo stovek metrů nebo možná kilometrů na území Turecka. A v takovém případě se letadla nesestřelují. Takový případ se dá řešit diplomatickými nótami,“ poznamenal Šedivý.

Oblast dopadu sestřeleného ruského letounu | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČTK, ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme