Některá parkoviště v Žatci budou hlídat webkamery. Řidiči si své auto zkontrolují odkudkoli

Žatec chce instalovat na vybraná parkoviště webkamery. Přístroje nebudou záznamy ukládat, ale jen zprostředkují pohled na parkoviště. Řidiči se tak na svůj vůz budou moci podívat kdykoli prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Webkamera (ilustrační foto)

Webkamera (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

V Žatci se rozhodli pro novinku, která by řidičům měla umožnit kontrolu jejich zaparkovaného vozu kdykoliv a odkudkoliv.

Na vybraná parkoviště chtějí instalovat jednoduché webkamery, které budou prostor parkoviště snímat. Majitelé aut se budou moci na přenosy z webkamer podívat na webových stránkách Městské policie Žatec.

„Na nově budovaná parkoviště dáváme možnost umístit webkameru. Chceme udělat na stránkách městské policie záložku, kde budou jednotlivé kamery uveřejňovány. Obyvatel daného domu u parkoviště má možnost jednoduchým kliknutím na stránky městské policie kouknout na tu webku a vidět své auto, jestli je v bezpečí,“ vysvětluje místostarosta města Jaroslav Špička z Volby pro město.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některá parkoviště v Žatci budou hlídat webkamery. Řidiči si své auto zkontrolují odkudkoli. Natáčel redaktor Jan Beneš

Obyvatelé některých panelových domů v Žatci už svou webkameru na vlastní náklady instalovali. Město jim chce nabídnout začlenění do nového systému.

„Některé vchody panelových domů dělali tuto činnost samostatně. Chceme jim nabídnout možnost, že by mohli umístit webkamery na stránky městské policie, abychom z toho udělali systém, podporující kamerový systém, kdy může občan města Žatce rozkliknout a podívat se, co ta daná webkamera sleduje,“ doplňuje Špička.

Pořízení webkamer a jejich roční provoz bude stát radnici několik tisíc korun ročně. Podle policie se to ale vyplatí i přesto, že vykradených nebo ukradených aut na Lounsku ubývá.

„Za rok 2015 máme pokles vloupání do osobních automobilů. V lounském okrese se jednalo o 39 případů a v Žatci z tohoto počtu o 14,“ upřesňuje policejní mluvčí Jaromíra Střelcová.

Krádež auta (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

To je úbytek zhruba o polovinu oproti roku 2014, a to jak v okresním měřítku, tak i v samotném Žatci. Podle Střelcové můžou webkamery odradit případné zloděje už jen tím, že o nich budou vědět.

„Myslím, že každý kamerový systém je důležitý. Každý kamerový záznam je určitě přínosem,“ dodává Střelcová.

První webkamera z parkoviště by měla na webu žateckých strážníků sloužit majitelům aut ještě letos.

Jan Beneš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme