Policie zadržela čtyři údajné organizátory nelegální migrace. Pochází z Česka

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dnes zadržel na základě eurozatykače tři muže a jednu ženu české státní příslušnosti, kteří údajně byli hlavními organizátory nelegálního převozu migrantů z Albánie, Sýrie, Makedonie a Kosova do Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Mezinárodní organizované skupině hrozí v Belgii pět až 20 let vězení. Jako řidiče nákladních vozů s migranty prý najímala sociálně slabé Čechy a Slováky. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Na rozkrytí mezinárodní organizované skupiny pracoval vyšetřovací tým České republiky, Velké Británie, Belgie a Německa. Na odhalení a zadokumentování trestné činnosti měla podle Hantáka dominantní podíl právě česká strana zastoupená ÚOOZ.

Útvar se prý informací o možném zapojení českých občanů do gangu převaděčů začal zabývat už loni v říjnu.

„Do současné doby bylo členy společného vyšetřovacího týmu zadokumentováno celkem 19 převozů nelegálních migrantů, bylo identifikováno 18 řidičů, fakticky bylo převezeno více než 100 nelegálních migrantů a výnos z trestné činnosti za uskutečněné převozy je odhadován na cca 500 tisíc eur,“ uvedl ÚOOZ.

Zadrženým Čechům je od 43 do 53 let. O jejich předání belgické justici budou rozhodovat Městský soud v Praze a Krajský soud v Ústí nad Labem.

Při dnešní akci koordinované Europolem provedli čeští policisté tři domovní prohlídky a jednu prohlídku jiných prostor, při kterých zajistili finanční hotovost v řádech statisíců korun či výpočetní techniku. Vyslechli téměř dvě desítky lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme