Smlouvy nezveřejněné v registru budou neplatné, rozhodla sněmovna

Nezveřejněné smlouvy v internetovém registru budou neplatné. Poslanci zamítli senátní návrh, který tento paragraf ze zákona o registru smluv vyškrtl. Do registru budou muset státní instituce, kraje a obce ukládat všechny smlouvy na veřejné zakázky nad 50 tisíc korun. Zákon o registru smluv ve sněmovní verzi nyní zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Tomáš Adamec

Pro potvrzení sněmovní podoby normy hlasovalo 110 ze 161 přítomných poslanců, 26 jich bylo proti. Potřeba bylo nejméně 101 hlasů.

Senátní návrh, podle kterého by byla za nezveřejnění smlouvy jen pokuta, podporovali hlavně komunisté. Ti mají strach, že pokud budou muset smlouvy zveřejňovat i státní podniky, například Budvar, využije toho v jejich neprospěch konkurence.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smlouvy nezveřejněné v registru budou neplatné, rozhodla o tom sněmovna. Ta tak přehlasovala senátní úpravy, podle nichž by hrozila úřadům pokuta

„Jde o to, že pak budou opravdu ohroženi nadnárodním kapitálem. My pak proti tomu nemáme obranu a tvrzení vládní koalice, že připraví novelu, pokud se něco stane v Budvaru, to už je pozdě, my to musíme řešit teď,“ vysvětlil poslanec KSČM Jan Klán.

Do poslední chvíle nebylo jasné, jak se k hlasování postaví sociální demokraté. Ti se původně postavili za senátní návrh, nakonec ale drtivá většina hlasovala pro původní sněmovní předlohu. Proti byl jen jediný sociální demokrat, 13 se jich při hlasování zdrželo.

„My jsme deklarovali, ať už senátorská nebo naše verze, u obou jsou určité pochybnosti. Nechali jsme naše poslankyně a poslance hlasovat svobodně, podle své vůle, ať si vyberou, který návrh se jim líbí více. Je vidět, že si větší podporu našel původní poslanecký návrh,“ popsal poslanec za ČSSD Jan Chvojka.

Zklamání i spokojenost

Překvapení z výsledků hlasování sociální demokracie neskrýval poslanec za KSČM Jan Klán. „Hlasování mě trochu překvapilo, protože sociální demokracie říkala, že bude mít volné hlasování a čekali jsme spíš variantu, že ani jeden z návrhů neprojde,“ okomentoval Klán.

Poslanci z hnutí ANO a KDU- ČSL podporovali poslaneckou předlohu. Až na komunisty tedy neplatnost nezveřejněných smluv podpořily všechny sněmovní strany.

„Pokud by neprošla původní poslanecká varianta, byl by to naprosto zbytečný a bezzubý zákon, který by ničemu nepomohl. Pokud by tam nebyla neplatnost, akorát by se nám lumpové vysmívali a poctivé by to zbytečně zatěžovalo,“ vysvětlil poslanec a místopředseda hnutí ANO Jan Volný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu zákona o registru smluv v původním poslaneckém i senátním návrhu mluvil poslanec za hnutí ANO Jan Volný a poslanec KSČM Jan Klán

Ten také v reakci na kritiku připomněl, že návrh zákona umožňuje neuvádět smlouvy, pokud jde o obchodní tajemství. Pak se zveřejní pouze záhlaví, předmět smlouvy a datum uzavření.

„Myslím si, že občané si zaslouží vědět, jak hospodaří státní firmy, stát a zastupitelstva s jejich penězi,“ řekl Volný.

S výsledkem hlasování byl spokojený také autor návrhu zákona o registru smluv, poslanec z klubu TOP09 a Starostů Jan Farský.

„Neskutečně dlouhá doba, tři roky od první verze zákona o registru smluv a do poslední chvíle nebylo jasné, jestli zákon projde a v jaké podobě. Já jsem rád, že poslanci setrvali na původní verzi ze září a nepřijali senátní verzi, která byla úplně prázdná a zbytečná,“ řekl Farský.

Předloha předpokládá, že stát, kraje, větší obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku. Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého nebude nezveřejněná smlouva účinná.

Senát odmítl uzákonit zneplatnění smluv, které by v něm nebyly uveřejněny, už v říjnu. Namísto toho chtěl jen pokuty ve výši nejméně 10 tisíc korun.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme