NATO po sestřelení ruského letounu Tureckem vyzývá k diplomacii a zklidnění

K vyřešení incidentu způsobeného sestřelením ruského bombardéru Tureckem je třeba diplomacie a zklidnění. Po mimořádné schůzce velvyslanců zemí Severoatlantické aliance to řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg | Zdroj: ČTK

Spojenecké země podle šéfa NATO vyhodnotily situaci stejně jako Turecko.

To tvrdí, že ruský vojenský letoun Su-24 vstoupil do jeho vzdušného prostoru a jeho posádka údajně ignorovala víceré varování z turecké strany, která k ruskému stroji vyslala dvě stíhačky F-16.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sestřelení ruského letounu mluvil zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín. Stanovisko NATO přiblížil český velvyslanec Jiří Šedivý

Rusko ale narušení tureckého vzdušného prostoru popírá a stojí si za tím, že jeho stroj byl celou dobu nad Sýrií.

Šéf NATO dnes vyzval všechny strany ke klidu: „Už dříve jsem vyjadřoval své obavy v souvislosti s ruskými vojenskými operacemi blízko hranic Severoatlantické aliance. Podobné incidenty se už nesmí opakovat. Stojíme za Tureckem a jeho právem chránit svou teritoriální integritu. Vyzýváme ale k uklidnění situace,“ prohlásil Jens Stoltenberg.

"Zdůrazňovali jsme nutnost zabránit jakékoliv eskalaci,“ přiblížil průběh mimořádné schůzky český velvyslanec Jiří Šedivý. „Turecko jsme povzbudili i v tom, aby pokračovalo v kontaktech s Ruskem s cílem celou záležitost vyjasnit a v budoucnosti se obdobným problémům vyhnout,“ doplnil.

Moskva mezitím oznámila přerušení vojenských kontaktů s Ankarou. Ruské ministerstvo obrany trvá na tom, že bombardér Su-24 sestřelila turecká stíhačka F-16 nad syrským územím. Podle ruských radarů přitom turecký letoun narušil vzdušný prostor Sýrie.

Radarový snímek z dnešního dne, poskytnutý tureckým ministerstvem vnitra, ukazuje aktivity sestřeleného ruského letadla na turecko-syrské hranici | Foto: Reuters

"Turecké letadlo se nepokusilo navázat spojení ani vizuální kontakt s ruskými piloty Su-24," uvedl náčelník operativního velení Generálního štábu ruské armády generál Sergej Rudskoj.

Putin: Sestřelený ruský letoun neopustil syrské území

Číst článek

Potvrdil také smrt jednoho z ruských pilotů po katapultování z bombardéru a ztrátu pátracího vrtulníku Mi-8, který sestřelili povstalci. Při pádu vrtulníku zahynul jeden výsadkář, zbylou část posádky se podařilo zachránit.

Generál Rudskoj oznámil, že bombardéry budou od teď doprovázet při bojových misích stíhačky a z moře bude bezpečnost jistit křižník Aurora vybavený raketovými systémy.

Turci sestřelili u hranic se Sýrií ruský letoun, údajně narušil vzdušný prostor

Číst článek

Oblast dopadu sestřeleného ruského letounu | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, mta, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme