Islámský stát je hrozbou a je třeba ho zničit, shodli se prezidenti Obama a Hollande

Francie a Spojené státy se shodují, že v boji proti tzv. Islámskému státu je třeba dělat víc. Francouzský prezident Fracoise Hollande a šéf Bílého domu Barack Obama se na tom shodli ve Washingtonu. Podle obou státníků je také důležitá vzájemná výměna informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti François Hollande a Barack Obama na tiskové konferenci v Bílém domě

Prezidenti François Hollande a Barack Obama na tiskové konferenci v Bílém domě | Zdroj: Reuters

Prezidenti Spojených států a Francie se dohodli na prohloubení postupu proti Islámskému státu a posílení spolupráce, což by se mělo týkat leteckých úderů i většího sdílení zpravodajských informací.

„Spojené státy budou pokračovat v intenzivní výměně bezpečnostních informací s Francií. Státy Evropské unie by také měly konečně přijmout dohodu, která by umožnila výměnu informací o cestujících leteckých společností,“ řekl Obama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tiskovou konferenci Baracka Obamy a Françoise Hollanda v Bílém domě sledovala zpravodajka ČRo v USA Lenka Kabrhelová

François Hollande řekl, že společné úsilí se soustředí jak na klíčové lokality, které drží Islámský stát na Blízkém východě, tak i na působení této organizace v Evropě.

Francouzský prezident mluvil také o současné uprchlické krizi a tím související bezpečnosti na hranicích. Odmítl dát rovnítko mezi uprchlíky a teroristy. „Pokud opustíme uprchlíky, podvedeme sami sebe, naše hodnoty, o které dnes bojujeme.“

Podobný vzkaz vyslal nejen americké veřejnosti i Barack Obama. Společnost podle něho nesmí podlehnout strachu, který se snaží teroristé útoky vyvolat a který žene dopředu i vášně proti migrantům.

USA varovaly své občany před cestami do ciziny kvůli teroristickým hrozbám

Číst článek

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme