Před 100 lety představil Einstein svou obecnou teorii relativity

Obecná teorie relativity, která převrátila fyziku naruby, se objevila před 100 lety. Slavný německý fyzik Albert Einstein ji popsal 25. listopadu 1915 na zasedání Pruské akademie věd. Teorii odvodil bez pokusů a pozorování, jen pomocí úvah a racionálních analýz. Vědecký svět se ale rychle přesvědčoval o tom, jak je geniální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albert Einstein

Albert Einstein | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu | Zdroj: Český rozhlas

„Najednou jako by se osvítila krajina bleskem. To je něco, co se stane v historii vědy málokdy,“ říká astrofyzik Jiří Grygar.

„A byli to právě astronomové, kteří první využili teorii relativity k tomu, že ji experimentálně ověřili. Už v roce 1919 při úplném zatmění Slunce byly pozorovány odchylky hvězd od normální polohy, které přesně souhlasily s Einsteinovou teorií. A od té chvíle byl Einstein celebrita,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 100 lety představil německý fyzik Albert Einstein svou obecnou teorii relativity

Na teorii relativity pracoval Einstein už v Praze. Od jara 1911 na tamní univerzitě více než rok přednášel.

„Obecná teorie relativity je fakticky nová teorie gravitace. Ta stará gravitační teorie, to byla Newtonova, začala selhávat při extrémních situacích, které se vyskytují hlavně v astronomii. Velké rychlosti, velké vzdálenosti, silné hmotnosti – na to všechno je potřeba brát ohled,“ vysvětluje Grygar.

Albert Einstein byl podle něj geniální zejména tím, že teorii vymyslel prakticky zcela sám. Dokládá to anekdotou, jak se německý vědec setkal ve Spojených státech s profesorem Edwinem Hubblem:

„Astronom Hubble říkal – já tedy dělám ty výzkumy a z toho zjišťuji vlastnosti vesmíru. A paní Einsteinová řekla – můj manžel to dělá tak, že to píše rovnice na rubu dopisních obálek.“

Bez ní by nefungoval systém GPS

Einsteinova teorie umožnila pochopit význam některých přírodních zákonitostí při rychlostech srovnatelných s rychlostí světla. „Přestože je to teorie, která je velice těžce vysvětlitelná, má své praktické aplikace,“ upozorňuje Grygar.

Například navigační systém GPS. „Kdyby inženýři, kteří dělají přípravu, kteří studují vztahy mezi družicemi a tou krabičkou, kterou máte v autě, nepočítali vztahy podle teorie relativity, tak by navigace byla k ničemu, protože by měla chybu asi jeden kilometr,“ říká Grygar a pokračuje:

„To souvisí s gravitací velice jednoduše, protože družice létají v gravitačním poli země, létají v různých výškách, jsou různě vzdáleny od vašeho auta a následkem toho v nich čas plyne různou rychlostí. A to se musí spočítat, protože celý navigační systém je založen na tom, že se počítají rozdíly v časech příletů jednotlivých signálů z těch družic. Tím dostanete správnou polohu. Musíte mít minimálně čtyři družice, aby poloha byla jednoznačná. A tam je právě potřeba používat teorii relativity.“

V roce 1933 Einstein uprchl před nacismem. Pár dnů před odchodem do Spojených států promluvil v Londýně o svých obavách z blížící se krize. Řekl, že pouze svobodní lidé mohou vynalézat a intelektuálně pracovat.

Ani v Americe Einstein na Československo nezapomněl. V roce 1950 adresoval Klementu Gottwaldovi žádost o milost pro Miladu Horákovou a další oběti komunistické zvůle.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme