Do školy na odlehlém skotském ostrově chodí jediný žák

Desetiletý Aron Anderson je zřejmě nejosamělejším žákem ve Spojeném království. V moderní školní budově na ostrově Out Skerries na Shetlandech se totiž učí úplně sám. Do nejbližšího města musí Aron cestovat 2,5 hodiny trajektem. Pokud mu to tedy často rozbouřené moře vůbec dovolí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škola, učení, batoh, sešity, boty, tenisky

Škola, učení, batoh, sešity, boty, tenisky | Foto: Fotobanka Pixabay

Klasický zvonek v krásně zrekonstruované škole se dvěma třídami, dílnou, knihovnou a hudebním studiem vůbec nepotřebují. Žák páté třídy Aron je tam s učitelkou Jean Harlowovou sám.

Jeho rozvrh se skládá z angličtiny, matematiky, předmětu, jemuž se v Británii obecně říká věda, a dále z pracovní výuky a vaření.

Místo tělocviku chodí Aron s paní učitelkou na procházky po ostrůvku, který má pouhé dvě čtvereční míle a 70 obyvatel. Dokud nezavřeli místní farmu na chov lososů, bývalo jich mnohem víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do školy na ostrově Out Skerries chodí jediný žák. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek

Když si chce Aron zahrát oblíbený fotbal, musí počkat na víkend. To ze shetlandské metropole Lerwicku většinou připlují jeho starší bratři, kteří chodí na střední školu.

Tatínek Ewan je rybář a většinu roku tráví na moři. Aron je tak doma s maminkou Denise, která je prodavačkou, hasičkou a ještě členkou školní rady.

Aronova školní docházka každoročně zatíží rozpočet komunity v Out Skerries částkou 75 tisíc liber. Jde o dvojnásobek toho, kolik činí školné na nejprestižnější britské chlapecké škole Eton College.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme