Vážky jasnoskvrnné mají jasno. Našly svá chráněná útočiště v Hradci Králové

25. listopad 2015

V Královéhradeckých městských lesích vznikají tůně pro vážku jasnoskvrnnou. Právě tady totiž vzácný hmyz žije a je pro něj proto potřeba budovat nová útočiště. Tůní je tam síce několik, ale dvě z nich by se měly stát evropsky chráněnou lokalitou - právě kvůli vážkám.

"Těch tůní je tady víc. Jsou tady ještě tůně, které budovala ještě československá armáda jako protipožádní nádrže," říká Radek Jůza z královéhradeckých městských lesů.

Čtěte také

Tůně vznikají v prostoru bývalé letecké střelnice, která se používala od 2. světové války až do 90. let minulého století.

Nacházíme se v místě kde lesní porost nebyl. Byla to podmáčená lokalita. My jsme tu terénní depresi v podstatě prohloubili a vylepšili tak, aby to bylo co nejvhodnější pro vážku jasnoskvrnnou.Radek Jůza, Královéhradecké městské lesy

Dvě hlavní tůně o rozměrech zhruba 15x5 metrů jsou vyhloubené uměle.

Na vybudování dvou tůní získaly městské lesy od ministerstva životního prostředí dotaci ve výši 97 000 korun.

Celkem jich je ale pět, protože místo je tady pro ně ideální - les je mladý a podmáčený.

V Královéhradeckých městských lesích vznikají tůně pro vážku jasnoskvrnnou

"Je to spodní voda, která se tady vytlačila, takže vidíte jak vysoko je hladina spodní vody. V podstatě už metr pod povrchem je voda. Stavba už je hotová. Teď to vypadá trošku surově, ale za rok za dva, až to zaroste, tak to bude přirozeně vypadající krásná tůň. A ta bude sloužit nejen vážce jasnoskvrnné, ale bude zajímavá i pro lesní zvěř jako napajedlo. A pro návštěvníky lesa to bude jistě okulibý prvek v krajině," dodává Radek Jůza.

Vážky a další vzácní živočichové žijí v okolí zdejších rybníků

Podle ekoložky Blanky Mikátové to ale není ideální prostředí: "Když si vezmete současnou krajinu, tak vodní plochy jsou často rybníky. A ty jsou intenzivně obhospodařované. Pokud se jedná o nějaké menší vodní plochy, tak i ty jsou často v hospodářské krajině odkud hrozí splachy z polí. Ať už hnojiv nebo pesticidů."

V Královéhradeckých městských lesích vznikají tůně pro vážku jasnoskvrnnou

Vážky jsou totiž velmi citlivé na čistou vodu a to ta podzemní v královéhradeckých lesích je.

"Tam je důležité si uvědomit, že larvy vážek žijí ve vodě. Jejich vývoj probíhá ve vodním prostředí a teprve dospělci se vyskytují na souši. Čili to vodní prostředí má pro vážky zcela zásadní důležitost," uzavírá ekoložka Blanka Mikátová.

V České republice je vážka jasnoskvrnná zvláště chráněná a chrání ji i EU, proto by se oblast kolem tůní měla stát evropsky významnou lokalitou.

autor: zen
Spustit audio