Jana Horváthová z Muzea romské kultury: Velká bariéra je veřejné mínění

24. listopad 2015

Muzeum romské kultury, jediná instituce svého druhu v Evropě, slaví významné výročí. K dekádě existence jako státní instituce jsme si do studia pozvali ředitelku Janu Horváthovou, se kterou jsme probírali jak uplynulých deset let, tak plány do budoucna.

Kromě stálé expozice je muzeum i určitou platformou pro Romy samotné, kam mohou posílat své děti na doučování, účastnit se různých workshopů nebo třeba promítání filmů. „Pro Romy je muzeum něco nového, mnohdy v něm nikdy nebyli nebo třeba jednou v mládí se školou. Teprve se učí k nám chodit. Ale situace je mnohem lepší než dřív. Například v květnu – během muzejní noci – naše muzeum navštívilo skoro dva tisíce Romů,“ prozradila Jana Horváthová.

Obecně si ale muzeum na návštěvnost nemůže stěžovat, zájem veřejnosti je podle ředitelky Horváthové velký, muzeum navštěvují i školy a díky doprovodným programům si postupně nachází cestu i k veřejnosti.

 

„Nejlépe to chápou mladí lidé, vysokoškoláci, ti jsou naši nejčastější návštěvníci,“ říká ředitelka Horváthová s úsměvem a přiznává, že pořád ještě víc než pozitivních ohlasů dostává negativních a nenávistných vzkazů. I přesto ale nepůsobí skepticky.

„Velká bariéra je veřejné mínění, které má trochu blok proti všemu romskému. Je to trochu škoda, protože kdyby to lidi překonali, tak by mohli poznat nové obzory.“

Co všechno má tahle jedinečná instituce před sebou a na co by její ředitelka, která stála u samého vzniku, ráda zapomněla, si můžete poslechnout v našem rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.