Facebook bude v Německu mnohem častěji mazat xenofobní příspěvky

Na německém Facebooku ubude příspěvků, které šíří nenávist a vyzývají k násilí. Sociální síť je bude častěji mazat. S odvoláním na zástupce společnosti o tom informovala agentura DPA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Facebook (ilustrační foto)

Facebook (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Například výhrůžky fyzickým násilím bude Facebook nově považovat za věrohodné hrozby, a bude je proto odstraňovat. Dosud přitom před smazáním posuzoval, jestli je reálné, že autor hrozbu splní.

Editor magazínu 067.cz Petr Koubský to ale hodnotí jako velice dvojsečné rozhodnutí: „Na jednu stranu občas to, co se na sociálních sítích objevuje, skutečně samo volá po tom, aby to zmizelo,“ řekl ve vysílání Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý Facebook bude častěji mazat nenávistné komentáře. Téma komentoval editor magazínu 067.cz Petr Koubský

„Na druhou stranu svoboda projevu je cenná věc a já se obávám, že když si jednou začneme s tím, že v sebelepším úmyslu ji začneme porušovat, tak že je to cesta do pekla. Takže já jsem spíš proti mazání.“

Za lepší způsob, než je mazání komentářů, Koubský považuje například aktuální kampaň Jsme v tom společně iniciativy HateFree Culture, která právě na nenávistné komentáře na internetu upozorňuje.

Kvůli xenofobním a podobným příspěvkům omezují v posledních letech diskuse pod svými články také zpravodajské weby. Některé je zakázaly úplně, jiné je nepovolují u určitých témat. To je podle Petra Koubského otázka redakční politiky daného média.

„Obecně vzato diskuse pod články byly zavedeny jako způsob, jak zvýšit atraktivitu a dostat na ty články víc čtenářů. Ne vždy to funguje, často jsou ty komentáře pro čtenáře spíš odpuzující spíš, než že by je přiváděly k tomu, aby četli,“ vysvětluje editor magazínu 067 a dodává:

„Takže často může být naprosto rozumná politika vůbec je neprovozovat. Například my vydáváme časopis, kde je nemáme.“

Facebook | Foto: Český rozhlas

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme