David Rath dostal od soudu rozsudek. Žalobce však pro něj chce přísnější trest

Bývalý poslanec a hejtman David Rath dostal od Krajského soudu v Praze rozsudek. Českému rozhlasu to potvrdila jeho advokátka ex offo Marcela Ondřejová. Případ tak míří k Vrchnímu soudu v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Rath podal odvolání u soudu už v červenci. Jeho odůvodnění teď bude ještě doplňovat kvůli žalobci Petru Jirátovi, jak říká advokátka Marcela Ondřejová:

„Základní odůvodnění, které jsme podali, budeme ještě rozšiřovat, i ve světle toho, že pan státní zástupce podal odvolání.“

Státní zástupce Jirát podal odvolání proti verdiktu nad Lucií Novanskou i Davidem Rathem proto, že požaduje přísnější tresty ohledně zabavení majetku a zákazu činnosti. Uvítal by kompletní propadnutí a ne jen částečné.

David Rath zdaleka není jediným, kdo s rozsudkem nesouhlasí. V první větvi kauzy Rath už víme, že odvolání podala Ivana Salačová, která během vyšetřování spolupracovala s policií a díky tomu odešla s podmínkou a milionovým peněžitým trestem.

Salačová sice dlouhodobě o odvolání neuvažovala, nakonec ale odvolání podala.

„Moje klientka doznala účast na manipulaci s výběrovým řízením. To samo o sobě ještě neznamená, že se snažila vylákat peníze z EU. Z tohoto důvodu jsme jí tedy doporučili odvolání podat, protože si myslíme, že právní kvalifikace by v tomto směru měla vypadnout a to by mělo i významný vliv na trest, který dostala,“ vysvětlil její advokát Vojtěch Veverka.

Odvolali se také manželé Kottovi, kteří jsou nepravomocně odsouzení za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Soud je poslal na 7,5 roku do vězení.

Sněmovna Rathovi zaplatí čtvrt milionu

S touto kauzou souvisí také jiný soudní spor. A to mezi Rathem a Poslaneckou sněmovnou. Jak upozornil server Aktuálně.cz, podle nového rozhodnutí soudu v Praze má sněmovna zaplatit Rathovi 280 tisíc korun náhrad za ošatné, dopravu a diety ze služebních cest za dobu, kdy byl ve vazbě.

„Podle zákona, který jsem označila, je však možné zkrátit nebo nevyplatit takovou náhradu pouze v případě, že představitel, tedy poslanec, svou funkci dočasně nevykonává. A to v projednávané věci nebylo splněno, neboť v průběhu řízení bylo prokázáno, a žádná ze stran to nezpochybnila, že pan žalobce David Rath i v době, kdy byl ve vazbě, vykonával svůj poslanecký mandát,“ řekla Českému rozhlasu soudkyně Jana Jurečková proč Rathovi náhrady patří.

Poslanecká sněmovna ale s verdiktem nesouhlasí a podá odvolání, říká ředitel tiskového odboru Roman Žamboch:

„Kancelář poslanecké sněmovny přestala Davidu Rathovi vyplácet část poslaneckých náhrad, a to konkrétně náhrady určené a reprezentaci a na dopravu v době jeho vazby, protože byla přesvědčena, že v takovém případě nemá poslanec na tyto náhrady nárok. Bylo to především proto, aby nebyla osočena z toho, že vynakládá prostředky ze státního rozpočtu tam, kde nemusí.“

Ratha v tomto sporu zastupuje advokát David Černý. Ten uvedl, že jsou s rozsudkem spokojeni a odvolávat se nebudou.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme