Prezident Miloš Zeman neodvolá šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou

Miloš Zeman neodvolá předsedkyni Energetického regulačního úřadu kvůli sporu o vyplácení podpory za obnovitelné zdroje. Po dnešním jednání na Hradě to řekli ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD i sama Alena Vitásková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Filip Jandourek

Dotace Energetický regulační úřad odmítl rozdělit, protože systém podpor neschválila Evropská komise a ERÚ by tím údajně překročil zákon.

Z dnešního jednání ale podle Vitáskové vyplynulo, že se záležitostí bude zabývat vláda, která by měla vyjádřit souhlas s vyplacením podpory.

„Vláda dá určité garance ERÚ, aby mohl cenové rozhodnutí podepsat. A to by se mělo odehrát v co nejkratším čase, protože bez těchto garancí nejsme ochotni cenové rozhodnutí vydat,“ upozornila Vitásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Zeman neodvolá šéfku ERÚ Alenu Vitáskovou. Úřad možná vypíše dotace na podporu obnovitelných zdrojů. Téma pro Pavlu Lioliasovou

Podle ministra průmyslu Jana Mládka vláda tuto požadovanou garanci projedná na začátku prosince.

Prezident Miloš Zeman dnes podle Vináskové řekl, že její odvolání nepřichází v úvahu a že nad tím nikdy neuvažoval. Zemanova slova potvrdil i Mládek: „Pan prezident jasně řekl, že odvolávání paní předsedkyně není na stole.“

Předpokládá proto, že šéfka Energetického regulačního úřadu dokončí své funkční období do léta 2017.

ERÚ minulý čtvrtek rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR nebude pro příští rok vyplacena podpora. Má jít až o 42 miliard korun. Peníze nemají dostat solární elektrárny, některé plynové teplárny či zdroje na biomasu, které dosud neschválila Evropská komise.

Úřad dotace rozděluje na základě takzvaných notifikací Evropské komise. Ty ale nemá Česko schválené. Ministr průmyslu Mládek dnes potvrdil, že o schválení notifikací chce co nejdřív jednat v Bruselu.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme