Lída Rakušanová: Byznys s Čínou kouzla zbavený

25. listopad 2015

Po prezidentu Zemanovi nabízí v těchto dnech Číně Českou republiku i premiér Sobotka. Rozdíl je snad jen v tom, že přitom svým čínským protějškům tak okatě nenadbíhá a místo na mesalinaci krtečka s pandou je vábí na historickou Prahu coby finanční centrum čínských investorů s přímým leteckým spojením s Pekingem a v budoucnu možná i se Šanghají.

Obdobně jako prezident, je přitom i premiér obklopen družinou domácích podnikatelů, i když ne takového kalibru jako byl svého času v Zemanově doprovodu miliardář Kellner.

Domnívat se, že jsou tam proto, aby jim nejvyšší představitelé České republiky, jak se to s oblibou prezentuje, otevřeli dveře na čínský trh, by nicméně bylo naivní.

Zpravidla jim z cesty zbyde jen pozvánka na jeden z čínských veletrhů s tím, že na něm dostanou prestižnější místo pro svůj stánek. Tam mohou sice své výrobky prezentovat, ale místo aby pro ně získali nové odbytiště, dočkají se hlavně nabídek na kooperaci s čínskými továrnami.

Čtěte také

Jak to v byznysu s Čínou chodí doopravdy, odhalil ve své pozoruhodné knize Made in Čína Paul Midler, americký lobbista, který dává dohromady západní firmy s čínskými výrobci řadu let.

Schéma, podle něhož se taková spolupráce odehrává, je vždycky stejné: čínští podnikatelé se tímto způsobem dostanou k sofistikovaným technologickým postupům a dokážou dotyčné výrobky produkovat nepoměrně levněji a zpočátku i kvalitně. Pak ale začnou nahrazovat klíčové složky jejich levnějšími variantami, což dovozce pozná teprve, když se objeví závada.

Premiér Sobotka je obklopen družinou domácích podnikatelů, i když ne takového kalibru jako byl svého času v Zemanově doprovodu miliardář Kellner

Úpadek kvality jde - podle Midlera - napříč všemi sektory. Kromě toho si čínský podnikatel ve smlouvě vymíní, že určitý kontingent vyráběného zboží bude prodávat sám. A když se to západnímu partnerovi přestane líbit, staví se čínský výrobce tak, že problém rozhodně není na jeho straně.

Takže dovozcům, pokud musejí v kooperaci pokračovat - například kvůli smlouvám, uzavřeným s velkoodběrateli- nezbude než se doprošovat a akceptoval podmínky, které si čínský partner nadiktuje.

Čtěte také

Český podnikatel Kvido Štěpánek, majitel společnosti Isolit bravo, napsal v předmluvě k českému vydání Midlerovy knihy, že jeho zkušenosti jsou podobné. A dodal, že podle jeho názoru je „předávání know how, které Západ vyvíjel stopadesát let, na stříbrném podnose čínské společnosti, velkou chybou, jejíž důsledky dnes ještě nedokážeme ani dohlédnout.“

Svou předmluvu uzavírá český podnikatel Kvido Štěpánek větou, že „Servilnost a bezpáteřnost vůči Číně budu jednou naši vnukové hodnotit stejně negativně jako my dnes Mnichovany Daladiera s Chamberlainem“.

Tak vypadá odvrácená tvář současné „čínománie“ českých politiků. Je hrozivější než to, že Zeman nebo Sobotka neobtěžují své čínské protějšky důrazem na lidská práva. V Číně se toho nedodržuje podstatně víc.

Spustit audio