Rok 2015 bude asi nejteplejší v historii měření, odhadují meteorologové

Meteorologové míní, že průměrná teplota za rok 2015 bude zřejmě nejvyšší v zaznamenané historii. Podle Světové meteorologické organizace data od ledna do října ukazují, že průměrná globální teplota se pohybuje zhruba tři čtvrtě stupně nad průměry z let 1961–1990.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michel Jarraud, generální tajemník Světové meteorologické organizace (WMO) prezentuje tabulku teplot

Michel Jarraud, generální tajemník Světové meteorologické organizace (WMO) prezentuje tabulku teplot | Zdroj: Reuters

„Je to určitý a velmi silný indikátor toho, že klima je skutečně rozkývané,“ poznamenal ředitel Centra výzkumu globální změny Akademie věd Michal Marek.

„Jasně se ukazuje, že celý systém jak atmosférický, tak biosférický se dostává do určitého kmitu a objevují se zde věci, které jsme doposud neznali, a jejich frekvence se zvyšuje,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvrat by mohl přijít s nástupem nových technologií i se změnou chování lidí, říká Centra výzkumu globální změny Akademie věd Michal Marek

Marek připomněl, že příčiny oteplování vysvětluje celá řada teorií, ale je zřejmé, že výrazná zvýšení emisí oxidu uhličitého jsou propojená i se zvýšenou teplotou.

„Chci zdůraznit, že zvýšená teplota je jedna ze součástí globální změny. Není to jen teplota, ale je to i nedostatek srážek, výrazné změny v biodiverzitě a v chování ekosystému.“

Za velmi ambiciózní považuje Michal Marek cíl nadcházející klimatické konference v Paříži, kterým je zpomalit globální oteplování tak, aby nárůst teploty nepřesáhl v tomto století dva stupně Celsia.

V atmosféře je rekordní koncentrace skleníkových plynů, varují experti

Číst článek

„Několika podobných velkých mítinků jsem se zúčastnil a musím se přiznat, že z těchto konferencí odjíždím pln velké skepse. Mnoho silných slov a efekt prakticky žádný,“ konstatoval Marek.

„Lidstvo neuvědomuje, na jaké hraně stojí, jaké dalekosáhlé negativní změny mohou nastat. A stále si myslí, že to nějakým způsobem zvládne.“

Přesto jsou však podle Michala Marka podobné konference důležité a žádoucí zvrat by snad mohl přijít s nástupem nových technologií i se změnou chování lidí.

ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme