Makedonií procházejí tisíce migrantů. O azyl nežádá téměř žádný

Na makedonsko-řecké hranice stojí už několikátý den tisíce běženců. Někteří z nich mají zalepená ústa páskami na protest proti pravidlům, která v posledních týdnech většina balkánských států přijala. Země na hlavní uprchlické trase směrem na sever Evropy totiž začaly přes hranice pouštět jen lidi určitých národností. Dál do imigračního centra tak pokračují jen Syřané, Iráčané a Afghánci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci a migranti v řeckém přístavu Piraeus nedaleko Atén

Uprchlíci a migranti v řeckém přístavu Piraeus nedaleko Atén | Zdroj: Reuters

Makedonie ho zřídila na konci léta. Nejedná se o tábor, kde cizinci nacházejí útočiště, ale pouze o takzvané registrační centrum.

„Odevzdají dokumenty a jsou zařazeni do skupin po 15 lidech. Po registraci jim doklady vrátí zpět a záleží na tom, jestli je zrovna místo v nějakém vlaku nebo autobuse. Můžou prostě pokračovat dál hromadnou dopravou,“ popsal postup šéf bezpečnosti Djoko Lazarev.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes Makedonii do Srbska denně prochází tisíce migrantů. Uprchlická centra jsou pro ně nutnou zastávkou. V jednom natáčela Pavlína Nečásková

„V případě, že žádné dokumenty nemají, čeká je podrobnější kontrola, rozhovor a skenování," doplnil.

Většina lidí se v centru pouze otočí. Zhruba tři hodiny trvá registrace příchozích imigrantů a pak mají dohromady 72 hodin na rozhodnutí, zda zažádají v Makedonii o azyl, nebo půjdou dál.

Po uplynutí doby už jsou v zemi nelegálně. Většina z nich odchází, o azyl nežádá téměř nikdo.

„Jsem doktor. Dva roky jsem spolupracoval s Lékaři bez hranic, ale teď je ze mě uprchlík. Chci do Německa. Doufám, že tam najdu práci v nějaké nemocnici. V Německu žijí moji přátelé a také rodina," popsal své plány jeden z přítomných Syřanů.

Na sever za prací

V Makedonii nechce zůstat ani Dana, který přišel z Iráku a míří do Švédska. Podle něj je tam dobré zázemí pro děti. „I kdybych měl zůstat tady, v Řecku nebo v Německu, budu šťastný. Evropané mají rádi lidi a chtějí jim pomoct,“ řekl.

V registračním centru jich pomáhají desítky. Uprchlíků se do něj vejde maximálně 2000. Řadu z nich poznává překladatelka do arabštiny Sarah.

„Nevěří, že by tady v Makedonii pro ně byla práce. Myslí si, že v Německu a ve Švédsku najdou zaměstnání a peníze. A oni moc potřebují peníze. Jsou vyčerpaní jak finančně, fyzicky i psychicky,“ shrnula stav běženců.

Pro ty nejvyčerpanější jsou k dispozici vždy dva lékaři. Vážnější případy převážejí do nejbližší nemocnice. Tam ale většina uprchlíků nechce.

Za tři měsíce se v centru narodily tři děti. Všechny matky ale chtěly okamžitě po porodu odejít. Největší fronty totiž stojí u malého kiosku, který nabízí lístky na vlak.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme