Slovenská policie zvýšila kontrolu podezřelých osob. Provádí i domácí prohlídky

Posvítíme si na všechny muslimy v zemi, zněl vzkaz slovenského premiéra Roberta Fica po útocích v Paříži. Slovenská policie opravdu bezpečnostní opatření zvýšila. Patří k nim například domovní prohlídky nebo kontroly hotelů. Policisté se ve zvýšené míře zaměřili na rizikové osoby, především na muslimy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská policie

Slovenská policie | Foto: Ministerstvo vnitra Slovenské republiky

Slovenská média informovala o tom, že policisté provedli několik domovních prohlídek v Nitře a dalších slovenských městech.

Jejich načasování a výsledek nechtěl ministr vnitra Robert Kaliňák komentovat. Před časem ale prozradil, že Slovensko po teroristických útocích v Paříži opravdu zpřísnilo bezpečnostní opatření a v síti policie uvízly za tu dobu už čtyři podezřelé osoby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenská policie zvýšila bezpečnostní opatření. Patří k nim například domovní prohlídky nebo kontroly hotelů

Deník N přinesl informaci, že policisté měli v uplynulých dnech kontrolovat penziony a hotely na Slovensku. Zjišťovali, jestli v nich nejsou ubytovaní cizinci, konkrétně muslimové nebo uprchlíci.

Podle svědectví majitelů ubytovacích zařízení se policisté vyptávali na Araby a Syřany. Zaměřili se na penziony v Kremnici a Banské Štiavnici, tedy v turisticky vyhledávaných oblastech.

Po útocích v Paříži slovenský premiér Robert Fico oznámil, že bezpečnostní složky budou monitorovat každého muslima žijícího na území Slovenska.

Tímto výrokem pobouřil hlavně zástupce muslimské komunity. Na Slovensku podle statistik žije až 5000 muslimů. Proto kontrola každého z nich bude technicky i personálně nemožná.

Protiteroristický balíček zákonů

Slovenská vláda chce zvýšit pravomoci policie nebo zjednodušit pravidla při uvalení vazby na obviněné z terorismu. Například by lidé podezřelí z terorismu měli být zadrženi ne na dva, ale na čtyři dny.

Policie má také dostat více pravomocí při prohlídkách aut nebo kontrole osob v hromadné dopravě. Tajná služba by pak mohla monitorovat telefony nebo jinou elektronickou komunikaci osob obviněných nebo odsouzených z terorismu.

Takzvaný protiteroristický balíček zákonů a opatření projedná slovenský kabinet už zítra. Podle řady odborníků ale příliš zasahuje do občanských svobod.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme