Kouř z budějovické teplárny bude čistší. Měla by se také snížit hlučnost

26. listopad 2015

Méně škodlivých látek bude do ovzduší vypouštět českobudějovická teplárna. Od poloviny listopadu testuje provoz nového odsiřovacího zařízení za půl miliardy korun, které sníží emise oxidu síry.

Kouř vede od kotlů do odsiřovací jednotky a pak až do komína. „Tato investice posunula teplárnu ve smyslu ekologických opatření a dodržování nových velmi přísných emisních limitů. Vlastní technologie je v podstatě velmi jednoduchá. Dochází ke sprchování nevyčištěných spalin a k chemické reakci. Výsledným produktem jsou vyčištěné spaliny, které odchází do komína, a energosádrovec, který se dá dále využívat,“ popsal Martin Žahourek z budějovické teplárny.

Energosádrovec zatím končí na odkalištích u Mydlovar. Teplárna bude usilovat o jeho certifikaci jako výrobku a pak ho začne v rámci rekultivace vozit na odkaliště v Hodějovicích. Energosádrovec se využívá i ve stavebnictví, například při výrobě sádrokartonových desek nebo budování silnic.

Investice za skoro půl miliardy korun připravila teplárnu na novou evropskou legislativu. Odsíření by také mělo pomoci snížit hlučnost, na kterou si někteří obyvatelé stěžují.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio