Čína stojí o zkušenosti českých trenérů. Spolupracovat by chtěla i v oblasti sportu

Čína má zájem o spolupráci s Českou republikou nejen v oblasti ekonomiky a financí. Po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem to řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD. Čeští trenéři by měli například připravovat čínské fotbalisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českého premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD přijal v Číně prezident Si Ťin-pching

Českého premiéra Bohuslava Sobotku z ČSSD přijal v Číně prezident Si Ťin-pching | Zdroj: Reuters

„Tím, že bude Čína organizovat zimní olympijské hry, tím, že se teď chtějí soustředit na fotbal, tak stojí o spolupráci,“ řekl po setkání s čínským prezidentem premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Memorandum o spolupráci českého a čínského fotbalu v pátek v Pekingu podepíše předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta. Čínští fotbalisté a trenéři mají dostat průpravu v Česku. Česká fotbalová reprezentace naopak možná získá dalšího čínského sponzora.

„Je tady jasné vládní rozhodnutí, že by se čínský fotbal měl dostat na světovou úroveň. Myslím, že když se taková země rozhodne, že chce dostat fotbal tam, kam chce, tak se to určitě podaří,“ předpovídá Pelta.

Těžiště spolupráce mezi Čínou a Českem ale zůstává v oblasti ekonomiky, cestovního ruchu a financí. Česká republika má ambici stát se vstupní branou do Evropy pro čínský kapitál.

V Praze už má svoji pobočku Bank of China. Zájem o vstup na český trh projevila podle českého premiéra i Šanghajská rozvojová banka (SPD).

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme