Brněnský podnikatel čelí podezření z vydírání podnikatelů, spolupracoval i s ÚOOZ

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) před měsícem zadržela detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a brněnského podnikatele Albina Arifoviče. Ten dlouhodobě spolupracoval s řadou detektivů ÚOOZ, dokonce přímo se současným ředitelem Robertem Šlachtou. Při domovních prohlídkách GIBS našla velké množství citlivých policejních dokumentů a spisů, řada z nich se týkala kauz, které zpracovává nebo zpracovával ÚOOZ.

Vztah mezi Arifovičem, Robertem Šlachtou a detektivy ÚOOZ vznikl zřejmě už v roce 1999 při drogové razii ve Znojmě. Účast Arifoviče a Roberta Šlachty potvrzuje i brněnský podnikatel Jiří Schön. Právě ten se s Arifovičem dobře znal a byl mu ochoten půjčit peníze. Problém nastal ve chvíli, kdy chtěl peníze vrátit.

„Vytáhl na mne zbraň, namířil mi do obličeje a řekl, že mne zastřelí, jestli budu dál vymáhat peníze,“ popisuje. Arifovič i poté začal Schönovi vyhrožovat, neustále připomínal své známé z policie, nad všemi akcentoval ale jedno jméno.

„Vím, že u něho v kanceláři na zdi měl velkou fotku se Šlachtou, chlubil se tím, že je to velký policajt, že s ním v Brně měl potkávat, spolupracovat,“ říká. Jeho slova potvrzuje i Ivana Markusová, která pracovala ve firmě Albina Arifoviče. „To, co on furt blábolil za jména, co si pamatuji nejčastěji, tak tam byl Šlachta, Vlach, bylo jich více. Vyhrožoval nám, že nás finančně zlikviduje a zkriminalizuje,“ vysvětluje.

Čtěte také

A co se dělo s vyšetřováním vyhrožování s pistolí v ruce? Podle vyprávění policistů, kteří měli případ na starosti, ředitel Šlachta osobně zjišťoval, jaké mají proti Arifovičovi důkazy a snažil se je přesvědčit, ať případ odloží.

Na koho měl Albin Arifovič policejní materiály a co s nimi dělal? A jak skupina policistů a Albin Arifovič fungovala?

Celou reportáž si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: jk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.