Zemřel americký dramatik Arthur Miller

Ve věku 89 let americký spisovatel a dramatik Arthur Miller. Proslul hrou Smrt obchodního cestujícího, za kterou dostal v roce 1949 Pulitzerovu cenu. Býval také manželem slavné herečky Marilyn Monroe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arthur Miller

Arthur Miller | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Arthur Miller zemřel ve svém bydlišti v Roxbury ve státě Connecticut. Podle agentur trpěl rakovinou, zápalem plic a srdečními problémy.

Jeho hry kladly podle kritiků důraz na rodinu, morálku a osobní zodpovědnost a tím reagovaly na rostoucí fragmentaci americké společnosti. Ve hře Smrt obchodního cestujícího stvořil fiktivní postavu Willyho Lomana, symbolizující osobní krach amerického snu.

Podle šéfa PEN klubu Jiřího Gruši znamená Millerova smrt pro světovou literatur velkou ztrátu. "Arthur Miller byl pro mě a pro mou generaci významná figura amerického liberalismu a také osoba, která měla určitý politický význam a v rámci PENu hrála významnou roli," řekl Gruša.

V roce 1956 se Miller oženil s herečkou Marilyn Monroeovou, což ho katapultovalo ke slávě, o které tvrdil, že ji nikdy nevyhledával. V roce 1992 pak v rozhovoru pro francouzský tisk označil Monroeovou za "vysoce sebedestruktivní" osobu. Jak tehdy uvedl, během manželství věnoval veškerou energii a snahu řešení jejích problémů.

Dramatik a bývalý československý a český prezident Václav Havel označil Arthura Millera za největšího dramatika 20. století. "Zpráva o jeho smrti Václava Havla zasáhla i proto, že ho s ním pojilo osobní přátelství již od let šedesátých. Jeho odchod je velkou ztrátou pro světovou literaturu," tlumočil exprezidentův tajemník Jakub Hladík.

Havel a Miller byli přátelé od roku 1969. Miller tehdy přicestoval do Československa a demonstrativně podpořil Havla a další kritiky tehdejšího komunistického režimu. Americký dramatik spolu se spisovateli Heinrichem Böllem a Friedrichem Dürrenmattem a dalšími intelektuály podpořil rovněž Chartu 77 iniciovanou Havlem.

Ladislav Dvořák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme