Zvítězí člověk nad leukémií? Počet vyléčených pacientů se bude stále zvyšovat, říká Ester Mejstříková

29. listopad 2015

Letošní Cena Discovery putuje do Kliniky dětské hematologie a onkologie za práci na projektu pod názvem Dětská akutní lymfoblastová leukémie s přesmykem linie. Autorkou výzkumu, který se zabývá diagnostikou leukémií, je Ester Mejstříková. Co všechno oceněná práce přináší pro léčbu leukémie u dětí?

Rozlišujeme dva základní subtypy – lymfoidní leukémie, která je dětí tím dominujícím subtypem a která má dobrou prognózu, protože se daří vyléčit více jak 80 procent dětí. U druhého subtypu, myeloidní leukémie, jsou výsledky horší – podaří se vyléčit 50 až 60 procent dětí.

„Objevili jsme nezvyklé chování lymfoidní leukémie, kdy během časné fáze léčby buňky mění fenotyp a vzhled a začínají se chovat jako myeloidní. A prokázali jsme, že se pacienty daří léčit jako lepší subtyp – lymfoidní,“ vysvětluje.

A proč se více bojíme rakoviny než leukémie? Velkou roli hraje četnost onemocnění, například leukémie je u dětí nejčastějším nádorovým onemocněním, přesto jde stále o poměrně vzácné. „U ostatních národových onemocnění se lidé bojí, protože mají mnohem větší šanci zažít někoho ve svém okolí, kdo na nemoc trpí,“ podotýká.

Čtěte také

A dokážeme někdy leukémii vyléčit úplně? „Realistické je očekávat, že vždy bude skupina pacientů, která bude obtížně léčitelná, ale bude se stále zvyšovat počet těch, kteří se vyléčí úspěšně,“ míní. Nikdo doposud neví, jak vzniká leukémie u dětí, svou roli ale hraje to, že se dítě setkává s infekcemi.


V Česku zle dělat dobrou vědu, nejde jen o finance, ale o to, aby existovala vědecká infrastruktura, vědecké a lékařské týmy

„Imunitní vyzrávání hraje roli, část dětí má některé změny už před narozením,“ říká s tím, že některé genetické změny lze identifikovat u novorozenců, ale ne vždy taková změna znamená, že dítě onemocní leukémií.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také viRadiu.

autor: pst
Spustit audio