Týn nad Vltavou pronajímal pozemky bez smluv a zadarmo, zřejmě chyboval úředník

Týn nad Vltavou řeší problém s pronájmem městských pozemků. Několik let pronajímal zemědělskou půdu beze smluv, poslední roky dokonce úplně zadarmo. Už kvůli tomu skončil referent správy městského nemovitého majetku, problémy má i vedoucí odboru a odvolání hrozí místostarostovi města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týn nad Vltavou

Týn nad Vltavou | Foto: ofic. stránky města Týn nad Vltavou

V případu zřejmě selhal úředník, který pracoval ve správě městského nemovitého majetku a mimo jiné měl na starosti smlouvy.

Přibližně 30 hektarů zemědělské půdy město v roce 2006 pronajalo několika zemědělcům. Po digitalizaci pozemků v roce 2013 bylo třeba smlouvy obnovit, rada města tehdy na svém usnesení schválila i zvýšení nájemného z přibližně pěti set na 2500 korun za hektar ročně.

Právě tady měl úředník smlouvy sepsat, což ale neudělal, i když tvrdil, že ano. Navíc nikdo z nadřízených úředníka ani nikdo z kontrolních výborů za několik let nezjistil, že smlouvy chybí a že město žádné peníze nedostává.

Konkrétní úředník, který chyboval, už podle starosty Milana Šnorka, zvoleného za ODS, na úřadě nepracuje.

„Odpovědnost jsme vyvodili. Co se týče odchodu pana Chaloupka, to bylo vyřešeno dohodou, ale samozřejmě pod tlakem určité situace. Jeho vedoucí odboru dostal výtku k plnění pracovních povinností, tam se jednalo o selhání o selhání kontrolního mechanismu. Výtku jsem dal i tajemníkovi, protože on provádí kontrolu unesení, a pak je to i pochybení moje, protože já jsem smlouvu nepodepsal,“ uvedl starosta.

Město totiž nemá žádnou evidenci smluv, a tak nemá starosta ani kontrolu nad tím, jestli nějaké podepsané smlouvy chybí.

Úředník sepsal smlouvu zpětně, místostarosta ji podepsal

Další problém nastal před dvěma měsíci, když si zastupitel Tomáš Tvrdík vyžádal jednu z nájemních smluv na zemědělskou půdu. Protože úředník žádnou neměl, narychlo ji vytvořil se zpětným datem a dal ji podepsat místostarostovi Ivovi Machálkovi ze Strany svobodných občanů. A ten podle Tvrdíka udělal fatální chybu.

„Já jsem ty smlouvy vyžadoval od odboru hospodářské správy a oni mi neměli co předložit, tak vytvořili podvodem tuto smlouvu, předložili ji panu místostarostovi a oni i bezmyšlenkovitě, bohužel se všemi pochybeními podepsal. Smlouva existuje, jestli je platná, nebo není platná, to je otázka. Celá záležitost je předána na okresní státní zastupitelství v Českých Budějovicích, které prověří, zda šlo o podvodné jednání, nebo ne, a zda nedošlo k majetkové újmě města,“ popsal zastupitel.

Pro Tomáše Tvrdíka je pochybení místostarosty tak zásadní, že navrhoval na čtvrtečním zasedání zastupitelstva zařazení bodu o jeho odvolání. Zastupitelstvo sice tento bod neodsouhlasilo, ale Tvrdík chce hlasování o odvolání Machálka zařadit znovu na příštím zasedání.

Místostarosta uznává, že chybu udělal, ale není pro něj natolik zásadní, aby kvůli tomu na svou funkci rezignoval. „Nehodlám odstoupit z důvodu, že si myslím, že jsem nic neprovedl a že žádná újma nikomu nevznikla. Já jsem byl ten podvedený, když jsem uvěřilo tomu člověku, který mi to předložil. Je moje chyba, že jsem to podepsal, i když jsem upozornil dotyčného, že je to se zpětným datem,“ řekl Machálek.

Vedení města už s některými zemědělci o vzniklé situaci jednalo. Zastupitelé mimo jiné poukázali na to, že i sami zemědělci se měli ozvat, když měli půdu zadarmo a beze smluv. Především se ale předběžně domluvili na tom, že podnikatelé zpětně veškeré nájemné za pozemky zaplatí, a to včetně penále z prodlení.

ČRo, Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme