Jan Berger má šedesáté narozeniny. Oslaví je sledováním syna na hrišti Julisky

Měl problémy s alkoholem, přes měsíc dokonce strávil ve vězení. Posléze se však dostal do takové formy, že o něj stál i slavný španělský velkoklub Real Madrid. Dnes má fotbalový živel Jan Berger, který během své kariéry působil například ve Spartě či na Dukle, šedesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dukla Praha stadion

Dukla Praha stadion | Foto: Filip Jandourek

Asi žádný vyučený lakýrník a malíř pokojů nezískal více fotbalové slávy než on.

Jan Berger má zlatou olympijskou medaili, bronz z mistrovství Evropy, stal se Fotbalistou roku i velkým oblíbencem fanoušků, ale vzpomínat může také na protialkoholní léčebnu i vězení.

„Narozeniny oslavím zápasem Dukly na Julisce, protože tam budu sledovat mého syna,“ říká Jan Berger. Pražská Dukla patří do jeho životopisu stejně jako Plzeň, Sparta nebo FC Curych. Na rozdíl od nich se ale na Julisku vrací skoro na každý domácí zápas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý fotbalista Jan Berger dnes slaví jubilejní šedesáté narozeniny

Za zásluhy dostává permanentku, takže může z tribuny dohlížet na syna Tomáše, který by i dnes měl patřit mezi opory v duelu s Teplicemi.

„Oslava proběhne spíš na fotbale než doma,“ říká nejlepší fotbalista Československa z roku 1984.

Ta však nebude příliš bujará, jelikož s alkoholem si Jan Berger už své užil. V roce 1982 měl v opilosti potyčku s policisty, urazil prezidenta Husáka a strávil 35 dní ve vězení. Poté si pobyl tři měsíce v protialkoholní léčebně, ale i přes to se následně dokázal vrátit zpátky na vrchol.

„Dostat se z toho může každý. Já jsem utrpěl velkou ránu a padl jsem až na úplné dno, odkud jsem se musel vyhrabat. Ale díky tomu, že mám pevnou povahu, jsem se z toho i za přispění manželky a okolí dostal,“ vzpomíná střelec tří reprezentačních gólů na těžké časy.

Po návratu na vrchol se z něj opět stal fotbalový básník, který svou hrou bavil fanoušky. Byl zvolen Fotbalistou roku a dokonce ho lákal jeden z nejslavnějších klubů planety: Real Madrid.

„Ta nabídka přišla po zápase, kdy jsme vyřadili Real v prvním kole Poháru UEFA, během schůzky s vedením klubu na večeři,“ říká bývalý středopolař, který by v případě přijetí nabídky musel ve Španělsku rovnou zůstat a bez přípravy emigrovat.

„Z toho důvodu jsem nabídku odmítl. Měl jsem doma celou rodinu, včetně dvou dětí, takže jsem se rozhodl nepřestoupit,“ vysvětluje trojnásobný mistr československé ligy.

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme