Nenechte se zmanipulovat reklamou, radí nejen před Vánoci ČOI

27. listopad 2015

O rizicích nákupů nejen v předvánočním čase mluvila celý týden Ivana Navrátilová s mluvčím České obchodní inspekce Jiřím Fröhlichem. Na co si dát největší pozor?

Půjčky

Jiří Fröhlich doporučuje nezadlužovat se. Pokud to je nutné, pak si vzít půjčku v bance. „A pozorně čtěte každou smlouvu, zjistěte si, kolik ve finále zaplatíte, ať se nedostanete do mnohem větších problémů,“ radí Jiří Fröhlich.

ČOI dala letos rekordní pokutu za spotřebitelské úvěry. U nich musí být ze zákona bezplatná telefonní linka. „A jedna společnost uvedla bezplatné číslo, kde byl záznamník se vzkazem, aby zákazníci volali na jiné číslo, které už ale bylo placené a 1 minuta stála 90 korun. A jedna spotřebitelka byla na telefonu přes 11 hodin a zaplatila 64 000 korun! Nikdy nevolejte na čísla začínající 900, 906, 909,“ varuje Jiří Fröhlich.

Nákupy na internetu

Pokud nakupujete na internetu, ČOI doporučuje obrátit se na zavedené obchody. Existuje řada serverů, které nabízejí nezávislá hodnocení zákazníků. „U nových obchodů bych byl opatrný, kde nabízejí jen platbu předem, to je první varovný signál. Standardní jsou nabídky na platbu předem, na dobírku, kartou nebo při osobním odběru,“ upozorňuje Jiří Fröhlich.

„Dejte si pozor při nákupu na zahraničních e-shopech, existují už i asijské e-shopy v české mutaci. A tam platí zákony té země, to znamená, že se neřídí pravidly EU, ale třeba čínskými zákony. A jak vyřídíte reklamaci v Číně, když to bude potřeba? Pokud kupujete na zahraničních e-shopech, pak doporučujeme obchody z EU, kde platí záruka 2 roky a možnost vrácení zboží bez udání důvodu do 14 dnů,“ radí mluvčí ČOI.

Jak zkontrolovat zboží koupené po internetu?

Jiří Fröhlich mluvčí ČOI

Pokud si zboží nepřevezmete osobně, ale přiveze vám ho dopravce, doporučuje se rozbalit ho ještě před dopravcem nebo na poště. Aby tam místo telefonu nebylo něco jiného. V takovém případě zboží nepřevezmete a dopravce ho vrátí zpátky. Platí to i pro poškozené zboží, dopravce je v tom případě svědkem, že zákazník to zboží nerozbil. Na internetu platí, že můžete zboží vrátit do 14 dnů bez udání důvodu a to i v případě, že je zboží v pořádku. „Lidé to často využívají, objednají si desatero bot a pak devět párů vrátí,“ vypráví Jiří Fröhlich. „Neplatí to ale na software nebo CD,“ dodává.

Slevy

Peníze - české bankovky

Slevy se v obchodech objevují už před Vánoci a Jiří Fröhlich doporučuje si slevu dobře ohlídat: „Dejte pozor na to, aby sleva v letáku a u pokladny byla stejná, hned si zkontrolujte účtenku a hned u pokladny se ozvěte. A nenechte se zmanipulovat reklamou. Ověřte si, zda zboží, které je ve slevě, nemají někde jinde levnější než v té slevě, to se běžně stává,“ uzavírá Jiří Fröhlich.

Poslechněte si všechny Poradny o nakupování, které jsme po celý týden vysílali.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio