Lavrov: Rusko od ledna příštího roku pozastavuje bezvízový styk s Tureckem

V Rusku se hromadí pochyby o skutečných záměrech Turecka v boji s terorismem. Uvedl to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po jednání se svým syrským protějškem Valídem Mualimem. Opět také kritizoval Turecko za sestřelení ruského bitevníku Su-24 tureckou armádou. Lavrov oznámil, že Moskva s platností od 1. ledna ruší bezvízový styk s Tureckem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal v Moskvě se svým syrským kolegou Valídem Mualimem

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal v Moskvě se svým syrským kolegou Valídem Mualimem | Zdroj: Reuters

„Máme stále víc otázek kolem skutečných záměrů Ankary a jejího skutečného zájmu o likvidaci terorismu v Sýrii a o normalizaci tamní situace,“ uvedl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Za vrchol cynismu označil situaci, kdy “některé ze zemí sousedících se Sýrií hovoří o oddanosti rozhodnutím Rady bezpečnosti OSN a označují se za účastníky koalice, ale hrají hru, v níž teroristům připadá role tichých spojenců,“ prohlásil ve zřejmé narážce na Turecko. Oznámil, že Moskva s platností od 1. ledna ruší bezvízový styk s Tureckem.

Lavrov také opět kritizoval Turecko za sestřelení ruského bitevníku Su-24. Ankara podle něj překročila přípustné meze.

„Máme za to, že turecké vedení překročilo přípustné meze a riskuje dostat Turecko do velmi svízelné situace jak z hlediska dlouhodobých národních zájmů, tak z hlediska situace v regionu,“ řekl šéf ruské diplomacie.

Syrského ministra zahraničí Valída Mualima pak ujistil o tom, že Moskva bude pokračovat v politické i zbrojní podpoře syrské vlády v boji proti takzvanému Islámskému státu.

Mualim uvedl, že Turecko podporuje takzvaný Islámský stát už pět let, a poděkoval Rusku za vojenskou pomoc. Řekl také, že operace ruského letectva pomohla syrské armádě, která dosáhla významného pokroku v boji s teroristy.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme