Nová polská vláda čelí kritice kvůli výměně třetiny ústavního soudu

Nový konzervativní kabinet strany Právo a spravedlnost (PiS) vládne v Polsku jen deset dnů, liberálové a část médií už ale mluví a píší o ohrožení demokracie. Především kvůli zásadní změně ve složení ústavního soudu, kam teď PiS podle všeho pošle pět nových soudců, tedy celou jednu třetinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vládnoucí strana proto také velmi rychle změnila zákon, který prosadila v Sejmu a poté v senátu, aby si zajistila, že ústavní soud bude na její straně v otázce reforem, které plánuje.

Polská opozice, donedávna vládnoucí Občanská platforma, ale i zahraniční politici tvrdí, že jde o nestandardní postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový kabinet vládne v Polsku jen deset dnů, kritici už ale mluví o ohrožení demokracie. Hlavně kvůli škatulatům ve složení ústavního soudu. Více zpravodaj Vít Pohanka

Tak zásadní zásahy a změny těsně po volbách v tom, jak má fungovat ústavní soud, nejsou podle nich v demokratických zemích běžné a podkopávají důvěru vůči soudu jako záruce vlády zákona nad stranickými zájmy a výkladem práva.

Už před týdnem museli ze svých postů odejít šéfové všech zpravodajských služeb a před dvěma dny následovala demise šéfa Centrální protikorupční agentury Pawla Wojtunika. Mění se i velvyslanci přímo spojení s Občanskou platformou.

Polsko definitivně zamítlo vydání režiséra Polanského do USA

Číst článek

Nová vláda mění třeba také plány na modernizaci armády. Ministr obrany Antoni Macierewicz prohlásil, že nebude chtít nakoupit americké střely Patriot a zruší se zřejmě rozhodnutí o výběrovém řízení na nákup desítek helikoptér pro armádu za desítky miliard zlotých, v přepočtu stovky miliard dolarů.

To vše podle mnohých nepřispívá k obrazu Polska jako stabilního a solidního partnera.

Vít Pohanka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme