Cibule, okra nebo dýně. Češi učí zemědělce v Jižním Súdánu pěstovat zeleninu

Miliony chudých Afričanů jsou závislé na humanitární pomoci. Většina z nich si tak zvykla na to, že pro vlastní obživu nic nedělají a jen čekají. To se ale některé organizace, jako například Člověk v tísni, snaží změnit. V Jižním Súdánu tak učí místní obyvatele, jak si vypěstovat zeleninu, a tím si mimo jiné obohatit skromný jídelníček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi učí zemědělce v Jižním Súdánu, jak se stát soběstačnými

Češi učí zemědělce v Jižním Súdánu, jak se stát soběstačnými | Foto: Robert Mikoláš

Nad řekou Nyamlell se rozléhá zpěv žen, které na břehu kalného veletoku obdělávají svá políčka. Tři z nich zrovna odpočívají pod obřím stromem, který dokonale chrání desítky záhonů před žhavým slunečním kotoučem, další se zase snaží pečovat o nově nabyté bohatství.

Třicetiletá Rebecca říká, že tu pěstují hlavně cibuli, kapustu, okru, tedy ibiškovec jedlý, dále dýni a špenát. Úroda prý dokáže uživit jedenáct lidí. K nejoblíbenějším patří cibule, kapusta a špenátové listy, které nasekají na kousky, uvaří a přidávají do hlavních pokrmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člověk v tísni učí chudé zemědělce v Jižním Súdánu pěstovat plodiny a zeleninu a stát se soběstačnými. Natáčel zpravodaj Robert Mikoláš

Její slova se mísí se zpěvem ptáků štěbetajících v koruně stromu i bučením dobytka, který přilákala životadárná voda. A zatímco zvířata pijí z řeky, dvě dívky v roztrhaných tričkách s pomocí pumpy zavlažují záhony s okrou. Jiné zase přinášejí vodu v plastových konvích.

V rámci evropského projektu snažícího se jednak vymýtit podvýživu, ale také naučit pěstovat zdravé potraviny, tak má několik desítek rodin zajištěnou obživu.

Některé neziskovky sice dodnes spíše platí lidem za to, aby si ovoce či zeleninu vůbec pěstovali, to ale není tento případ. Naopak, největší investice je naučit je pěstovat zeleninu a v dobrém smyslu slova je připoutat k vlastním polím. Půda je tu úrodná a místní pracovití.

Po jednom roce fungování projektu už sklízí prakticky týden co týden, do začátku jim tak stačilo dodat semena a vysvětlit, co a jak roste. A taky, jak se co vaří. Všechno ostatní už mají, včetně přírodního hnojiva, tedy ovčích bobků.

Díky tomu dnes hladem, na rozdíl od předchozích let, netrpí.

Reportáž vznikla díky podpoře Evropské unie.

Češi učí zemědělce v Jižním Súdánu, jak se stát soběstačnými | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme