Plovoucí vánoční strom v Riu se zatím nerozsvítí, konstrukci poničil vítr

Součástí vánočních oslav v brazilském Riu de Janeiru měl být letos už po dvacáté velký plovoucí strom. Rozsvěcet se měl na první adventní neděli, tradice je ovšem tento rok v ohrožení. Konstrukci poničila větrná bouře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozbitá konstrukce vypadá jak hromada šrotu

Rozbitá konstrukce vypadá jak hromada šrotu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Na velké konstrukci z lešenářských trubek se houpou dělníci a pilně opravují – i v pátek večer, dlouho po normální pracovní době, což je v Brazílii neobvyklé.

Stromek, který vždy během adventu láká k jezeru Lagoa obrovské davy lidí, už byl téměř hotový. Pak ale přišel velký vítr a poničil železnou špici.

Obyvatelé čtvrti Lagoa, kteří chodí k jezeru pravidelně na procházky nebo běhat, si připomínají, kolik nešťastných náhod už se stalo.

Nejdřív spadlo malé letadlo s ředitelem pojišťovny, která je dlouholetým sponzorem světelného stromu i zahajovací show, a potom vítr rozbil samu konstrukci.

Podle místních přitom strom zkrátka ke konci roku patří. Navíc si díky němu přilepší řada lidí – kolem jezera se vždy vyrojí spousta prodejců popcornu, cukrové vaty, dalších pochutin i nejrůznějších zbytečností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plovoucí vánoční strom v Riu se zatím nerozsvítí, konstrukci totiž poničil vítr. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo David Koubek

Už celých 19 let se totiž každý večer stovky, možná tisíce zájemců sjíždějí z blízkého i dalekého okolí, aby si rozsvícený strom na jezeře Lagoa prohlédly.

Poničenou konstrukci dělníci odstranili, vypadá jako hromada šrotu. Teď ji rozřezávají a sundávají z ní žárovičky a světýlka. Strom se totiž musí postavit celý znovu.

Společnost, která strom staví, oznámila, že konstrukce bude nižší – místo 80 metrů jen 56. Místní si ale pochvalují, jak opravy postupují. Všichni každopádně věří, že letos se vánoční strom znovu rozsvítí a vydrží až do začátku nového roku, který bude tentokrát i olympijský.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme