Proslulá barcelonská akademie La Masia vychovává světové hvězdy, a to nejen ty fotbalové

Prošel jí fotbalový velikán Lionel Messi či jeho bývalý trenér a dnešní kouč Bayernu Mnichov Pep Guardiola. Světu ale dává i špičkové házenkáře a basketbalisty. Řeč je o barcelonské akademii La Masia, jednom z nejrespektovanějších sportovních středisek pro mládež na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Barcelona (ilustrační foto).

FC Barcelona (ilustrační foto). | Foto: Michal Jurman

Původně se akademie La Masia nacházela vedle jedné z barcelonských dominant, stadionu Camp Nou. Před čtyřmi roky se ale musela přestěhovat do klidnějšího prostředí v tréninkovém areálu na kraji města. V moderním komplexu mladí sportovci trénují, vzdělávají se a někteří také bydlí.

„Hráči od šestnácti do osmnácti let dopoledne trénují a po obědě chodí do školy. Ti mladší, starší 11 let mají výuku ráno a pak až sportovní přípravu,“ popisuje běžný den člena akademie jeden z tiskových mluvčích klubu David Jover.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barcelonská akademie La Masia vychovává talenty ze všech odvětví sportu

Pokud mladíci neoslavili osmnácté narozeniny, nesmí poskytovat médiím rozhovory. Na tréninku barcelonského basketbalového B týmu narazíte na mnohé hráče, kteří vyhlášeným programem prošli. Jedním z nich je i dvoumetrový Nedim Dedovič.

„Vybrali si mě, když mi bylo 12 let. Byl jsem malý kluk a toužil hrát basketbal. Zázemí je tu výtečné, profesionální. A profesionální je tu i výuka. V tom je Barcelona speciální. Chce z Vás udělat dobrého hráče a taky studenta,“ potvrzuje mladý Bosňan, že v La Masii připravují mladé sportovce i na případ, že se jim jejich sen o velké kariéře nenaplní.

A to může být pro mnohé z nich víc než aktuální. Alespoň podle Luboše Bartoně, basketbalisty, kterému se s Barcelonou podařilo vyhrát Euroligu a dnes působí v tamním B teamu jako hráč a hlavně mentor.

„Záleží na charakteru jednotlivců. Myslím si, že by dorostenci, jak se říká, potřebovali trochu šlápnout na krk. V těchto kategoriích je málo tlaku a hráči jsou trochu zhýčkaní. Je třeba, aby se probudili a uvědomili si, že to, že tu jsou, něco stojí,“ myslí si Luboš Bartoň.

I on sám se vrátí do školních lavic, na úspěšnou hráčskou kariéru chce totiž navázat trenérskou licencí.

Stanislav Zbyněk, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme