Česku teroristické útoky v současnosti nehrozí. Ubezpečil premiér Sobotka

České republice v současnosti nehrozí nebezpečí teroristických útoků. Po jednání vlády s vedením policie i zpravodajských služeb to řekli zástupci kabinetu. Premiér varoval před podléháním strachu a děláním kroků, které nemají racionální vysvětlení. Během jednání vláda schválila také mandáty pro premiéra a ministra vnitra pro další unijní jednání o bezpečnosti a migrační politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Byť nesmíme podcenit vůbec nic a vláda nic podceňovat nebude. Byť přijímáme zvýšená bezpečnostní opatření, tak co si myslím, že rozhodně nepotřebujeme, je jakákoliv hysterie, jakékoliv podléhání strachu tak, abychom dělali kroky, které nemají žádné racionální odůvodnění,“ řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka podpoří na summitu EU k uprchlické krizi dohodu s Tureckem. Po jednání vlády také řekl, že Česku v současnosti nehrozí teroristický útok

Podle premiéra neexistují informace o hrozbě jakéhokoliv teroristického útoku nebo nebezpečí na území České republiky. Není tak důvod rušit tradiční akce a lidé by si neměli nechat zkazit vánoční svátky.

O společné dohodě Evropské unie s Tureckem o spolupráci kvůli migraci budou jednat unijní špičky na mimořádném summitu. Turecko by podle Bohuslava Sobotky, který se unijního jednání spolu s ministrem vnitra zúčastní, mělo víc regulovat migraci a zastavit pašeráky lidí.

„Pokud Evropská unie Turecko ekonomicky podpoří, pokud umožní v příštích letech určitou vízovou liberalizaci nebo umožní otevření některých kapitol v přístupových jednáních, Turecko na druhé straně přijme jasná, konkrétní opatření k ochraně svých hranic k tomu, aby bylo schopné regulovat migraci na svém území a zastavit v zásadě volné fungování pašeráků lidí,“ doplnil Sobotka.

Vrchol krize

O migrační krizi mluvil i ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Informoval o tom, že Česko už má za sebou vrchol migrační krize a to v letních měsících.

„V současné době jsou záchyty v týdnech 27 lidí, 14 lidí a za poslední týden asi deset lidí. Při svých kapacitách máme v detenčních zařízeních zhruba 1500 lidí, naplněnou kapacitu zhruba z deseti procent,“ uvedl Chovanec.

V detenčních zařízeních je tak v současnosti podle Chovance něco přes stovku běženců. Důvodem je podle něj třeba to, že Česká republika dodržuje zákony, a to jak své, tak platné pro Evropskou unii.

Mimořádného jednání vlády, které trvalo déle než čtyři hodiny, se účastnil také policejní prezident Tomáš Tuhý a šéfové zpravodajských služeb. Česko se také nepřipojí k žalobě Slovenska, kterou země podává kvůli povinným kvótám na přerozdělování migrantů.

ČRo, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme