Unikátní bílá hůl nevidomým díky mobilnímu připojení výrazně ulehčí život

Jedinečný vynález vědců z pražského ČVUT propojí klasickou bílou slepeckou hůl se specializovaným navigačním centrem. Bezdrátová technologie umožní pomocí chytrého telefonu spojit nevidomého s jeho navigátorem. Ten mu pomůže zorientovat se v neznámém prostředí nebo mu třeba poradí, do které police v samoobsluze sáhnout, aby si koupil přesně to, co chce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slepecká hůl. Ilustrační foto

Slepecká hůl. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

„Teď máme v ruce jeden ten prototyp hole, vedle máme smartphone. První, co udělám, je, že si hůl zapnu a ona se sama přihlásí ke smartphonu,“ ukazuje jeden z vynálezců, Jiří Chod z fakulty elektrotechnické ČVUT.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bílou hůl, kterou je možné propojit se specializovaným navigačním centrem, vynalezli vědci z pražského ČVUT. Nevidomým ulehčí život

Takto si nevidomý systém na holi zapne. Navigace se okamžitě propojí s kamerou na chytrém telefonu, který má člověk zavěšený na krku. Telefon se tak stává jeho náhradníma očima, popisuje nevidomý Michal Rada, který na projektu s vědci spolupracoval.

„Ten, kdo vám s vaší navigací pomáhá, vidí to, co byste vy viděl, kdybyste viděl, protože jde kamera většinou dopředu. Zároveň se s ním můžete propojit hlasem. To funguje tak, že jdete po ulici se zařízením a někdo vás z tepla domova naviguje,“ popsal Michal Rada.

„Ví přesně, kde jste. Vidí to, co byste viděl vy, a je schopen vám do ucha říkat pozor, před tebou je odpadkový koš nebo támhle stojí auto na chodníku,“ dodal.

Díky vynálezu si zrakově postižení troufnou i na delší nebo neznámé trasy.

„Když jdeme do neznáma, je to buď obrovský risk, nebo nám to musí někdo připravit. Pokud by byl někdo, kdo by nás mohl podle pohybu sledovat, bylo by to úplně skvělé,“ ocenila pomůcku nevidomá Michaela Kováčová, které v orientaci pomáhá klasická bílá hůl a vodicí pes.

Speciální navigaci využije nevidomý i na místech, která už zná. Výrazně si tím totiž ulehčí.

„Když přijde do samoobsluhy, tak aniž by vyzýval prodavačku, může si podle navádění dojít ke správnému regálu a vybrat těch pět správných rohlíků,“ dodal Jiří Chod.

Navigace pro nevidomé na ulicích i v dopravě je už dnes v Česku na dobré úrovni, to potvrdil i Michal Rada:

„Máme nejlepší systém navigace nevidomých v Evropě, co se týče hromadné dopravy. Málokdo ví, že například i ťukací přechody jsou prapůvodně český vynález.“

První sériově vyráběné exempláře speciálních slepeckých holí s navigací by mohli nevidomí používat od dubna příštího roku.

Eva Rajlichová, Kateřina Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme